Altfor mange kjører avgårde før de har skrapet nok is til å ha god sikt. 'Kikkehull' som dette er noe politiet slår hardt ned på. Illustrasjonsfoto.
Altfor mange kjører avgårde før de har skrapet nok is til å ha god sikt. "Kikkehull" som dette er noe politiet slår hardt ned på. Illustrasjonsfoto.

Nå er skrape-sesongen i gang igjen – politiet delte ut bøter

Slurv kan koste dyrt.

Det slår ikke feil: Høsten betyr at mange av oss våkner opp til frossen bil, med nedisete bilruter.

Dessverre er det slik at mange da faller for fristelsen og vil bli fort ferdig. De kjører avgårde uten å skrape bort isen skikkelig. Det er noe politiet har hatt fokus på å sjekke og slå ned på i flere år. Nå er "sesongen" også i gang for deres del.

I dag kunne nemlig politiet i Midtre Hålogaland melde på Twitter at Utrykningspolitiet (UP) hadde avholdt kontroll i Narvik. Og det ikke uten resultater:

Førerkortet kan ryke

– 2 førere ble ilagt forenklet forelegg på kr 2.000,-. I disse tider oppfordres bilførerne å sørge for at rutene er skrapet fri for is, både ut-og innvendig, skriver politiet.

Avhengig av alvorlighetsgraden, kan politiet reagere på flere måter i slike tilfeller.

I beste fall får man beskjed om å skrape bedre før man kjører avgårde. I de mest graverende tilfellene ryker førerkortet.

12 prikker – da røk førerkortet

Hvor mye bør du skrape?

Hvor mye bør du så skrape her? En tommelfingerregel som også politiet praktiserer, er at du minst må skrape det feltet som vindusviskerne dekker av frontruta.

I tillegg skal du naturligvis også ha sikt andre veier også.

Det er også viktig å børste snø av bilen før man kjører avgårde. Snø på panseret bil fort blåse opp og legge seg på frontruta når man kjører, det kan skape skumle situasjoner.

Og snø på taket, kan lage problemer på bilene bak. Den bør også fjernes før man kjører.

Rullet ned ruta – så røk førerkortet