Nå er én biltype ekstra hot på bruktmarkedet

Salget er brennhett om dagen – sliter med å skaffe nok biler.

GÅR UNNA: – Litt rimeligere brukbiler, gjerne med bensin- eller dieselmotor selges unna i rekordfart, sier David Haglund Bugge hos Birger N. Haug.
GÅR UNNA: – Litt rimeligere brukbiler, gjerne med bensin- eller dieselmotor selges unna i rekordfart, sier David Haglund Bugge hos Birger N. Haug.

I år har salget av helt nye biler bremset opp. Salgsprognosene nedjusteres og bransjen preges av usikkerhet.

På bruktbilmarkedet er det stikk motsatt. Det er brennhett og brukte biler, gjerne med bensin- og dieselmotorer under panseret, de selges som aldri før.

–Vi på Birger N. Haug Outlet i Røyken satte ny salgsrekord i fjor. Over 1.000 biler leverte vi ut da. Det har også vært en ganske hektisk start på 2023. Etterspørselen er etter bruktbiler er fortsatt kjempestor. Så langt i år ligger vi faktisk foran fjoråret i antall solgte biler.

Det sier David Hagelund Bugge, som er salgsleder, til Broom.

Sliter med å skaffe nok

De har til enhver tid minst 100 leveringsklare biler i butikken. Men nå sliter de tidvis med å skaffe nok brukte biler.

REKORD: Salgsleder David Hagelund Bugge, hos Birger N. Haug, Outlet, sliter med å skaffe nok brukbiler, men går likevel for ny rekord i 2023.
REKORD: Salgsleder David Hagelund Bugge, hos Birger N. Haug, Outlet, sliter med å skaffe nok brukbiler, men går likevel for ny rekord i 2023.

Veldig enkelt forklart er Outlet-konsptet et eget utsalg for bruktbiler. Mer konkret kan man si at det er litt eldre og rimeligere biler. Dette er ofte biler som er utenfor nybilgaranti, eller som ikke har helt komplett servicehistorikk, kanskje noen småskader i form av riper, skraper og kanskje en liten parkeringsbulk.

– Svikt i nybilsalget gjør at det er færre brukte biler i omløp – og det er stor rift om de som finnes der ute. Det gjør at vi nå må tenke litt nytt og at vi nå oftere kjøper inn biler i tillegg til de som kommer inn i innbytte i Birger N. Haug-systemet, sier Hagelund Bugge.

– Det var da en helsikes pris for en oljeskvett ...

Mellom 100.000 og 250.000 kroner

Etterspørselen etter elbiler har sunket litt fra i fjor, men rimelige bensin- og dieselbiler etterspørres som aldri før.

– Jeg tror det er flere grunner til at det er slik. Mange merker det økte kostnadsnivået vi har hatt det siste året, halvannet – som dyrere mat, dyrere strøm og økte renter. De mest lettsolgte bilene vi har nå er biler til mellom 100.000 og 250.000 kroner. De formelig rives unna.

– Man kan faktisk få veldig mye fin og god bil til den prisen. En fornuftig familiebil behøver slett ikke koste 600.000-700.000 kroner. Ikke alle kan, eller vil, bruke så mye penger på bil. Det henger nok også litt sammen med outlet-konsptet vi har. Om det er slik over alt tør jeg ikke si noe om, men hos oss er det i alle fall sånn, legger Hagelund Bugge til.

Helt spinnville tall for Tesla i Norge

OUTLET: Det at bruktbiler selges på egne outletsalg er ganske nytt i Norge.
OUTLET: Det at bruktbiler selges på egne outletsalg er ganske nytt i Norge.

Mange merker økt kostnadsnivå

Klassiske familiebiler som VW Passat, Ford Mondeo, Skoda Octavia og Volvo V70, gjerne som stasjonsvogn, er noen eksempler på lettsolgte biler. Det samme gjelder mindre SUV-er som Toyota RAV4 og Mitsubishi Outlander.

– Vi opplever også at en del kunder ønsker å bytte inn nyere og relativt dyre biler, ofte elbiler, i billigere og eldre bruktbiler. Det underbygger teorien om at en del merker det økte kostnadsnivået på kroppen, tror han.

Selv om de så langt ligger godt an til enda en ny salgsrekord har ikke den travleste tiden på året startet ennå.

– Etter påske pleier etterspørselen å øke ytterligere. Fra slutten av mai og gjennom juni og juli er det spesielt hektisk. Slik er det alltid. Bilselgere burde egentlig ikke ha sommerferie – det er jo da det er mest å gjøre, humrer han og ser fornøyd ut.

Før han må løpe videre til en telefon som ringer. Det er en kunde som er på utkikk etter en rimelig bruktbil ...

Les også: Outlet-pris bruktbiler – slik fungerer det

Video: Her tester vi en billig SUV - dette må du vite