Over 300.000 norske bileiere fikk purring på årsavgiften i år. Betalingsfristen går ut i dag. Betaler man ikke nå, venter vedtak om avskilting. Foto: Scanpix.
Over 300.000 norske bileiere fikk purring på årsavgiften i år. Betalingsfristen går ut i dag. Betaler man ikke nå, venter vedtak om avskilting. Foto: Scanpix.

Nå er det siste frist for å betale

305.000 purringen ble sendt ut, neste steg er avskilting av bilen.

Fristen for å betale inn årsavgift for motorvogn for 2015, forfalt 20. mars. Totalt blir det krevd inn 9,6 milliarder kroner for dette i år. Personbilsatsen for 2015 er 3.060 kroner, 3.565 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.

Til sammen 3,6 millioner krav ble sendt ut. En drøy måned etter at fristen gikk ut, viste tall fra Tollvesenet at 305.000 krav ikke var betalt innen fristen.

Vedtak om avskilting

I april sendte så Tollvesenet ut purring i posten, med tilleggsavgift og med ny frist for å betale. Dessuten forhåndsvarsel om avskilting. Den fristen er i dag, altså 6. mai. Og betaler man ikke i tide, er det klart for tøffere sanksjoner fra myndighetenes side.

Da begjærer nemlig Tollvesenet at kjøretøyet skal avskiltes. De dette gjelder vil motta vedtak om avskilting i juni. Kjøretøyet blir da avskiltet ved kontroll.

– Hjelp, forsikringen er dyrere enn bilen!

Litt bedre betalere

Det betyr i praksis at regningen blir betydelig høyere enn den kunne ha vært. For å få skiltene tilbake, må man først gjøre opp for seg i form av å betale årsavgift og tilleggsgebyrer, i tillegg kommer gebyr til Statens vegvesen for å få skiltene tilbake.

Generelt har vi nordmenn blitt litt bedre årsavgift-betalere i år, enn vi var i 2014.

Da måtte Tollvesenet purre 9,1 prosent av betalerne. I år gikk dette antallet ned til 8,4 prosent.

LES OGSÅ: Her bor de som ikke har betalt i tide