Nå er det garanti-krig på bil

Fire nye merker utvider til fem år. Og Toyota går lengst.

garantikrig (Foto: Scanpix)
garantikrig (Foto: Scanpix)

På den første arbeidsdagen i 2011 kom Norges største bilimportør med en melding som tok konkurrentene fullstendig på senga: Harald A. Møller AS innførte fem års nybilgaranti på sine tre merker, VW, Audi og Skoda.

Broom var blant dem som da spådde at dette ville starte en aldri så liten garanti-krig på det norske nybilmarkedet. Og nå er den i full gang.

Importøren av Suzuki, Fiat og Alfa Romeo har kunngjort at de innfører fem års garanti på sine merker. Og så kom en skikkelig tungvekter på banen: Nemlig Toyota som attpåtil går lenger enn de fleste konkurrentene. Der de nøyer seg med en garanti som omfatter fem år og inntil 100 000 kilometer, har Toyota flyttet sin grense helt opp til 160 000 kilometer.

Toyota ruller ut en hel Prius-familie – les mer her:

Ledende kvalitet

I en pressemelding uttaler administrerende direktør i Toyota Norge, Lars-Erik Årøy følgende:

– Vi i Toyota ønsker å gi kundene et problemfritt bilhold og biler med ledende kvalitet. De fleste undersøkelser viser at Toyota er i toppen når det gjelder kundetilfredshet og kvalitet, og med fem års/160.000 km garanti vil vi synliggjøre for omverdenen at Toyota også er blant de beste på garantivilkår.

Den utvidede fem års garantien gjelder nye biler som selges gjennom autoriserte Toyota-forhandlere i Norge. Dette er en utvidet fabrikkgaranti kun for Norge og normal fabrikkgaranti fra Toyota er tre år, 100.000 kilometer. Fem års garantien er finansiert gjennom en deling mellom fabrikk, importør og forhandlerne.

Tøft å stå på utsiden

– Dette er veldig godt nytt for forbrukerne. Det blir rett og slett tryggere og mer forutsigbart å eie bil, sier Broom-redaktør Knut Skogstad.

– Er du overrasket over at disse merkene følger Møllers eksempel?

– Nei, overhodet ikke. Når en så stor aktør som Møller innfører en slik ordning, blir det svært tøft å stå på utsiden og tilby dårligere garanti. Jeg synes Toyota her hjemme responderte ganske merkelig på dette i starten, de forsøkte nærmest å snakke ned hva det betyr for kundene å kjøpe bil med fem års garanti kontra tre. Men nå har de tydeligvis fått tenkt seg litt om – og drar altså til med en garanti som gjelder i fem år og hele 160 000 kilometer, sier Knut Skogstad.

SE LISTEN: Her er de nyere bruktbilene med flest feil

Selge med garanti

– Og nå kommer flere etter?

– Ja, det vil overraske meg stort om det ikke skjer. Det blir rett og slett veldig vanskelig å stå utenfor når så mange merker gir fem års garanti. Norske nybilkjøpere er generelt trygghetssøkende.

– Bil er en stor investering – da er det også viktig å kjøpe en bil med best mulig garantier. Og for dem som tenker å bytte etter noen år, er det selvfølgelig svært positivt å kunne selge bil som fortsatt har nybilgaranti.

LES OGSÅ: Kjempegaranti på Opel – men ikke i Norge