bilvask i kulde (Foto: Sigmund Bade)
bilvask i kulde (Foto: Sigmund Bade)

Nå er det ekstra viktig å vaske bilen

Det kan faktisk spare deg for store utgifter.

Etter beinkalde vintermåneder og rekordmye salting av norske veier er det på tide å la forsømte biler få seg en skikkelig vask. Med flere mildværsdager i vente er det ingen unnskyldning for å la salt og møkk spise opp lakken.

En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Statoil viser at 73 prosent av norske bileiere vasker bilen én gang i måneden om sommeren, mens bare 53 prosent vasker den månedlig om vinteren. Det er dårlige tall for biler som har rullet milevis på saltede og slapsede vinterveier.

Veisaltingen i Norge økte fra 200 000 tonn forrige vinter, til mellom 310 og 330 000 tonn denne vinteren, ifølge markedssjef Kim Aslaksen hos GC Rieber, Norges største saltimportør.

– Mens saltingen har økt, har vi registrert en svak nedgang i nordmenns vaskefrekvens denne vinteren. Det skyldes trolig kulda. Dermed har både kulde og salt gjort denne vinteren til en enda større påkjenning for den norske bilparken, sier Statoils bilvaskekspert, Tommy Uttakleiv i en pressemelding.

Smelter fram igjen

Uttakleiv forteller at biler som brukes jevnlig bør vaskes minst én gang i måneden for å forebygge rust og lakkskader.

– Saltet angriper både billakken og understellet. For de fleste av oss er bilen det vi bruker mest penger på etter bolig, og da er viktig at vi tar godt vare på den, sier bilvaskeksperten.

Det er også en del bileiere som nå igjen tar i bruk biler som har stått nedsnødd store deler av vinteren. – Hvis bilen ikke var rengjort først, har saltrester tæret på lakken vinteren igjennom. Nå er det på tide å gjøre noe med problemet, råder Uttakleiv

LES OGSÅ: Tror det blir forbud å vaske bilen hjemme

Forebygging fremfor reparasjon

Bileiere som ferdes mye på store veier der det saltes mye bør være ekstra nøye med å spyle av bilen. Og bilførere ved kysten bør være klar over at også havet fører med seg salt og skitt som legger seg på bilen. Det samme gjør luftforurensning.

Bilvask er vedlikehold som ikke krever kostbare verkstedtjenester; det er en av få ting du kan sørge for selv.

– Jeg har inntrykk av at finanskrisen har gjort folk flinkere til å ta vare på tingene sine. Det er viktig å huske på at bilen er én av de dyreste eiendelene vi har, sier Tommy Uttakleiv.

Biler kan vaskes hele året. Det er trolig få som vil oppleve at gradestokken kryper ned til 20 minus flere ganger denne vinteren, men når det blir så kaldt bør ikke bilen vaskes utendørs. – Lån garasjen til naboen, bruk låsolje og sett gummilister inn med silikon – eller rull inn bilen på et vaskeanlegg, råder Uttakleiv.

LES OGSÅ: De vasker bilen med damp

Slik gjør du bilen klar for våren:

- Fjern salt og asfaltrester som har festet seg på lakk og understell.

- Vask vinduene slik at du ser godt ved lav og skarp vårsol. Rene ruter og lykter er viktig for sikkerheten.

- Vask bilen minst én gang i måneden, oftere om bilen er svært mye i bruk.

- Dersom bilen er svært skitten utvendig, er det lurt å spraye bilen med avfettingsspray før bilvasken starter.

- Bruk låsolje på alle låser og silikon på gummilister dersom det er risiko for minusgrader.

- Polering av bilen gir ekstra beskyttelse for lakken.

(Kilde: Statoil Norge)

SE OGSÅ: Hvem sa at bilvask ikke kan være livsfarlig?