Nå er det bevist: Gammel bil er best for helsa!
I alle fall så lenge du ikke kolliderer.

En australsk studie som ble offentliggjort denne uken har oppsiktsvekkende ord til trøst for de av oss som skrangler rundt i biler som sakte, men sikkert er på vei tilbake til naturen igjen.
For om du føler deg rimelig frisk og rask bak rattet i din tilårskomne bil, så skal du vite at du statistisk sett også er i bedre form enn de som blåser forbi deg i venstrefila med sine flunkende nye farkoster.
Det er nemlig konklusjonen i studien som ble presentert av doktor Scott Bell ved Prince Charles Hospital i Brisbane under en medisinsk konferanse i Perth, og som siteres av australske drive.com.au.
Les også: Enda større smittefare på bussen
"Støvsuges" for basiller
Konklusjonen er parallell med de populærvitenskaplige antagelsene om at folk for 100 år siden, som sov på en madrass av komprimert midd og vasket seg på lørdag såfremt de hadde anledning, hadde større motstandskraft enn vi har i dag.
Men undersøkelsen handler ikke om at gamle biler er bakteriebomber, med masser av uhumskheter i u-rensede friskluftdyser og vanskjøttede air condition-anlegg, som herder sine eiere. Slik man kanskje skulle tro. Tvert imot er det mindre ting å bli syk av i de eldre bilene, skal vi tro australierne.
Og for oss som fremdeles kjører rundt i biler fra forrige årtusen, er det fristende å gjøre nettopp dét.
Nøkkelen til våre gamle tro tjeneres helsebringende effekt ligger nettopp i at de er gamle og glisne, og lekker både vann, olje - og luft.
Ut fra hvordan resultatene beskrives kan det nesten se ut som at vakuumet som følger fartsvinden nærmest støvsuger bilkupeen for basiller og andre uhumskheter, der moderne biler til sammenligning holder mye bedre på luften - og på smittestoffene.

Maksimal ventilasjon er viktig
Ved normal bruk av et air condition-anlegg i en moderne, tett bil, vil luften i langt større grad bli resirkulert på nytt og på nytt, slik at personene inne i bilen utsettes for de samme infeksjonsfarene.
Dette vil ha store følger blant annet når det gjelder influensa-smitte. Ifølge doktor Bell, som har sammenlignet luftforholdene i to tilsvarende bilmodeller fra 1989 og 2005, der man etter en 90 minutters kjøretur i en moderne bil med lav luftsirkulasjon, så godt som garantert å plukke opp eventuell smitte fra de øvrige som befolker bilen.
Den gode doktoren går faktisk så langt som til å anbefale spesielt utsatte personer å unngå de aller nyeste bilene med lav sirkulasjon. Løsningen, hvis de skal kjøre ny og fin bil, vil i så fall være å sørge for at alle systemene er innstilt på høy luftgjennomstrømming. Gjør man det, vil en ny bil også skifte ut luften omtrent i samme takt som om man kjørte med et vindu på gløtt.
Og være like bra for helsa som en gammel skranglekasse...