Toyota er tilbake på tronen   verdens mest solgte bilmerke. Den sporty coupeen GT86 bidrar ikke til veldig stor del av salget, men er en viktig imagebygger for japanerne.
Toyota er tilbake på tronen verdens mest solgte bilmerke. Den sporty coupeen GT86 bidrar ikke til veldig stor del av salget, men er en viktig imagebygger for japanerne.

Nå er de verdens mest solgte bilmerke

Lånte bare bort førsteplassen i ett år.

Etter tre år som verdens mest solgte bilmerke, måtte Toyota se seg slått av General Motors i 2011.

Det kom etter et av de verste årene i Toyotas historie. Først hadde de en rekke tilbakekallinger og mye negativ oppmerksomhet rundt kvaliteten på bilene. Så kom jordskjelvkatastrofen i Japan og flom i Thailand som gjorde store skader på produksjonsanleggene der.

Del med Facebook-vennene dine

Mest solgt i 77 år

Dermed gjorde General Motors et noe uventet comeback og tok tilbake posisjonen som verdens mest solgte bilmerke, det var de for øvrig i 77 år før Toyota stjal tittelen første gang i 2008.

Nå kan det imidlertid bli lenge til vi ser amerikanerne på toppen av pallen.

LES OGSÅ: Dette GM-merket har akkurat gjort comeback i Norge

Sterk økning

Toyota har nemlig gjennomført en voldsom snuoperasjon. I fjor økte salget med 23 prosent, opp til 9,75 millioner biler. Dette inkluderer Toyota, Lexus, Hino og Daihatsu.

Toyota har økning på de aller fleste markeder. Hjemme i Japan gikk de fram hele 35 prosent. USA var også en eneste lang opptur i 2012, pluss 27 prosent. Til og med i kriserammede Europa klarte Toyota å øke litt, her ble det pluss to prosent. Det forklarer Toyota selv med økt etterspørsel etter hybridbiler.

LES OGSÅ: Dette er den snilleste gutten i klassen

Trøbbel i Kina

Kina var det eneste av de store markedene som leverte minustall. For første gang siden 2002 ble det ikke økning av Toyota-salget i Kina.

Dette forklares med et tidvis svært anspent forhold mellom Kina og Japan, som følge av en disputt rundt eierskapet til øyer i Øst-Kina havet. Mange kinesere boikottet japanske produkter på grunn av dette, det gikk også ut over Toyota.

Volkswagen kommer

Med denne kraftige veksten i 2012 ligger Toyota svært godt an til å ta tittelen også i 2013. I fjor solgte General Motors på andreplass 9,29 millioner biler.

Men det spørs om det ikke er selskapet på tredjeplass Toyota frykter mest. Volkswagen er nemlig også i kraftig framgang. I fjor solgte de 9,07 millioner biler, det ga tredjeplass i bilsalget i verden.

LES OGSÅ: Egen Passat for USA – se hvor lite den koster

USA er et svært viktig for Toyota-konsernet, og der gikk det virkelig bra i fjor. Dette er for øvrig storbilen Avalon.
USA er et svært viktig for Toyota-konsernet, og der gikk det virkelig bra i fjor. Dette er for øvrig storbilen Avalon.

LES OGSÅ: Denne Toyotaen får vi bare kjøpe i Norge