Nå bør du gjøre dette med bilen

Er den klar for vinteren?

Før vinteren kommer, bør du gi bilen din litt ekstra beskyttelse. En polering er noe av det smarteste du kan gjøre for å holde lakken fin. 
Før vinteren kommer, bør du gi bilen din litt ekstra beskyttelse. En polering er noe av det smarteste du kan gjøre for å holde lakken fin. 

Våren er tradisjonelt tiden da de fleste av oss polerer bilen.

Da har snø, is og saltlake gjerne satt sine spor, pluss at det gjerne også har vært lenge mellom hver gang bilen har fått en vask.

Men nøyer du deg med bare den poleringen? Det bør du ikke gjøre!

– Polering om høsten er like viktig som om våren, selv om de fleste bare gjør det i april eller mai. Veisaltet henger seg fast på steder der lakken har små ujevnheter. Små lakkskader bør også fikses. Ubeskyttet stål er utsatt for rustangrep, sier bilmekaniker Moeen Shahzad Mughal. Han er fagansvarlig for bilteknisk gruppe i forsikringsselskapet If.

Mye småkjøring?

Er det kaldere enn syv-åtte grader, bør poleringen skje i en oppvarmet garasje for at det skal ha ønsket effekt.

Det er flere ting å huske på når du skal gjøre bilen klar for vinteren. En sjekk av batteriet er blant de viktigste.

– Hvis du vet at det blir mye småkjøring i vintermånedene, gjør du tilværelsen mer forutsigbar ved å forberede batteriet litt. Et batteri som fungerer bra om sommeren, kan være helt dødt en morgen med ekstra kulde, sier Mughal, i en pressemelding.

– Må batteriet byttes hvis det har vært flatt én gang?

Dekkene holder ikke mål

Den viktigste innsatsen ligger i vedlikeholdslading i forkant av vinteren. Skaff deg en batterilader til rundt tusenlappen, ta batteriet inn og sett det på lading over natta. For noen hundrelapper får du også et enkelt apparat som tester om spenningen i batteriet er god nok.

Forsikringsselskapene er også svært opptatt av bildekkstandarden i vinterhalvåret.

– En god del av ulykkene om vinteren skjer fordi dekkene ikke holder mål. Mange følger ikke godt nok med på mønsterdybden. Minstekravet til piggfrie vinterdekk er tre millimeter, men ha gjerne fire, sier teknisk sjef Vidar Brustad i If.

Nye vinterdekk? Dette er årets beste

Oljeskift

Et vanlig tips før vinteren er å skifte motorolje. Men det kommer litt an på.

– De fleste nyere biler har en syntetisk olje som klarer vinteren bra. Nybileiere følger som regel serviceintervallene, som tar seg av de nødvendige oljeskiftene. Men har du en bil som er åtte-ti år eller eldre, har du kanskje begynt å ta litt lettere på den faste servicen, sier Moeen Shahzad Mughal.

Olje som ikke blir byttet på årevis, og som i tillegg kanskje er billig, gjør motoren bare vondt. Den får tungt for å starte og slites mer når den går. Eldre biler bør derfor bytte til tynnere olje før vinteren.

Vil du slippe å forholde deg til bilforberedelser helt og holdent, tilbyr bilverkstedet ditt sannsynligvis en egen ti-punkt-service for vinterklargjøring.

Service-slurv kan gi kjempesmell

Slik gjør du bilen klar for vinteren

1. Grundig vask og polering

Lakken beskyttes mot salt og søle, og det blir enklere å vaske bilen gjennom vinteren. Polering beskytter også mot rustangrep på karosseriet.

2. Batteriet

Kontrollér spenningen på batteriet. Batteriet har normal levetid på tre til fem år, avhengig av type kjøring. Å investere i en enkel billader, er smart. Lader du opp batteriet én til to ganger i året, unngår du at batteriet plutselig er tomt.

3. Olje

Hvis du har en bil som ikke lenger følger de faste serviceintervallene, bør du bytte til tynnere olje. Da starter motoren mye lettere i kulda.

4. Silikonstift/-spray og låsolje

Smør dørlister med silikonstift, så unngår du at dørpakningene rives i stykker i kulda. Det bør gjøres før temperaturen nærmer seg minusgrader, eventuelt i et varmt garasjeanlegg.

5. Vinterutstyr i bilen

En liten spade, snøkjetting og slepetau kan plutselig bli veldig nyttig. Det samme kan startkabler, men pass på at de er utstyrt med spenningsvern.

6. Vindusviskere

På tide å skifte til nye vindusviskere? Høsten og vinteren er en tung tid for gummien i viskerbladene.

7. Spylervæske

Spylervæsken skal tåle kulde. På ferdigblandete spylervæskeposer eller -kanner står det hvilken temperatur den tåler.

8. Kjølevæske

Er det lenge siden kjølevæsken er byttet, kan frysepunktet ha blitt for lavt for en kald vinterdag. Følger du bilens serviceintervaller, er den sannsynligvis i orden. I bilens instruksjonshefte står det hvilken type kjølevæske du skal bruke.

9. Dekk

Piggdekk kan du sette på fra 1. november, i de tre nordligste fylkene fra 15. oktober. Piggfrie vinterdekk kan du sette på allerede nå. På vinterdekk er kravet minst tre millimeter spordybde, men det anbefales minimum fire millimeter på biler under 3.500 kg.

Derfor bør ikke bilen stå ute på vinteren