Statens vegvesen kommer nå med tjenesten 'Sjekk førerkort'. Her undersøker man enkelt og kjapt om et førerkort er gyldig eller ikke.
Statens vegvesen kommer nå med tjenesten "Sjekk førerkort". Her undersøker man enkelt og kjapt om et førerkort er gyldig eller ikke.

Nå blir det enklere å sjekke om førerkortet er gyldig

Ny ordning innføres nå.

Enten du skal la noen prøvekjøre eller låne bilen din: Nå blir det enklere å sjekke om førerkortet faktisk er gyldig.

Statens vegvesen har nemlig lansert tjenesten «Sjekk førerkort,» som er tilgjengelig på deres nettsider, www.vegvesen.no.

Tjenesten er tilgjengelig for alle, men krever innlogging via ID-porten.

Begrenset antall

For å sjekke hvilke føreretter en person har, trenger man navn og fødselsnummer (11 siffer).

– Det er kun hvilke føreretter en person har som blir opplyst i tjenesten. Øvrig informasjon slik som eventuelle beslag og inndragning, eller begrensninger på grunn av helsemessige årsaker, er taushetsbelagt og vil ikke bli tilgjengelig. For privatpersoner er det en begrensning på 10 søk i døgnet. For virksomheter som logger inn via Altinn, slik som for eksempel bilutleiefirmaer eller bilforhandlere, er det lagt en begrensning på 2.000 søk per døgn, sier Bujar Llukaj ved førerkortkontoret i Statens vegvesen.

Her går Broom-Vegard opp til "eksamen" – 24 år siden sist

Bra for de som låner ut bilen

Alle oppslag blir synlig i Din side for den personen som søkes opp. Ved første gangs søk, får den det søkes på en SMS om søket, og hvordan man kan sjekke søkehistorikk.

– Regjeringen er opptatt av å forenkle og modernisere hverdagen til folk flest. Derfor er det flott at Statens vegvesen nå har laget en løsning som gjør det enkelt å sjekke om den du låner ut bilen til har gyldig førerkort. Dette er bra for de av oss som av og til låner ut bilen, for de som er med i ulike bildelingsordninger, og for trafikksikkerheten, sier samferdselsminister Jon Georg Dale, i en kommentar.

Mye har blitt enklere

Tjenesten brukes i første omgang ved å logge seg inn vegvesen.no. Det vil bli arbeidet videre for å utvide den, slik at den for eksempel kan bygges inn i ulike apper for bildeling.

Statens vegvesen har for øvrig i løpet av de siste årene digitalisert flere tjenester, og dermed gjort hverdagen enklere for brukerne.

– At man nå kan sjekke om førerkortet er gyldig, er bare en av mange tjenester innen førerkort- og kjøretøyområdet som har blitt digitalisert og forenklet de siste årene. Jeg er glad for at man nå kan gjøre også dette på en veldig enkel måte, sier Dale, i en pressemelding.

LES MER: Du mister ikke lappen i Norge, selv om du råkjører i utlandet

Se video: Eyvind Hellstrøm råkjørte – og mistet førerkortet