Det har vært tildels store køer på E6 langs Mjøsa på grunn av veiarbeid de siste årene. Men nå er prosjektet straks i mål, og det blir firefelts motorvei fra Stange til Tanumshede i Sverige. Foto: Scanpix.
Det har vært tildels store køer på E6 langs Mjøsa på grunn av veiarbeid de siste årene. Men nå er prosjektet straks i mål, og det blir firefelts motorvei fra Stange til Tanumshede i Sverige. Foto: Scanpix.

Nå åpner ny E6 – etter 8 år med veiarbeid

Snart er det firefelts motorvei fra Stange til København.

I 2007 ble spaden stukket i jorden ved Gardermoen. I dag blir prosjektet med ny, firefelts motorvei langs Mjøsa endelig komplett.

Dette er et av de største veiprosjektene i Norge. Underveis i anleggsperioden har det vært store køer på strekningen, særlig i forbindelse med helger, høytider og ferier. Det er derfor en svært etterlenget veistrekning som nå kan tas i bruk, i sin helhet.

Gikk konkurs

Den nye firefelts-veien har blitt åpnet stykkevis og delt. Opprinnelig var planen at hele strekningen skulle stå klar i fjor.

Men konkurs hos en av entreprenørene i prosjektet, gjorde at det hele ble ett år forsinket.

Dermed har snaut fire kilometer gjenstått, men nå er også denne helt ferdig, asfaltert og klar til bruk.

90 prosent skjønte ikke hva dette betyr

Bomstasjoner i 15 år 

Nå blir det også nye fartsgrenser på store deler av strekningen. Det skiltes opp til 110 km/t fra Tangen, til sør for Kløfta.

Den nye E6-strekningen skal i det vesentlige finansieres gjennom bompenger. Det er estimert at bomstasjonene vil være i drift i rundt 15 år framover. Sammen med utbygging av jernbanespor og ny sykkelvei, har prosjektet en kostnadsramme på rundt 10 milliarder kroner.  

Alle Broom-nyhetene til din Facebook, les mer her:

Firefelts til København

Med den nye veien åpnet, kan man i dag kjøre på firefelts motorvei fra Stange til Tanumshede, fem mil fra Svinesund.

Men det stopper ikke her. Også i Sverige er man i full gang med å bygge ut vei, og 6. juli åpner den nye strekningen mellom Tanumshede og Pålen. Her har man bygget 7,5 kilometer motorvei, med blant annet seks broer og en tunnel.

Drar du på tur etter dette, kan du dermed kjøre firefelts motorvei helt fra Stange til København. 

LES OGSÅ: Her er det ingen spøk å dra på harryhandel