Nå advarer politiet mot ulovlige lys

Kjenner du reglene? Her får du oppskriften.

ADVARER: Innsatsleder Ken Dahlslett advarer bilister mot å kjøre med ulovlige lys.   Vi blir å ha kontroller i høst/vinter, og du risikerer 2.000 kroner i forenklet forelegg for å kjøre med ulovlige lys, påpeker han.    (Foto: Ann Kristin Hanssen, fremover.no/ANB)
ADVARER: Innsatsleder Ken Dahlslett advarer bilister mot å kjøre med ulovlige lys. Vi blir å ha kontroller i høst/vinter, og du risikerer 2.000 kroner i forenklet forelegg for å kjøre med ulovlige lys, påpeker han. (Foto: Ann Kristin Hanssen, fremover.no/ANB)

– Vi ser mye feil lysbruk, og har forsøkt å veilede uten at det hjelper.

Det sier politiførstebetjent og innsatsleder Ken Dahlslett ved Narvik politistasjon til avisen Fremover.

Politiet har fått mange spørsmål om hva som er reglene, og har veiledet mange. Uten at det har gitt veldig stor effekt. Derfor forsøker Ken Dahlslett nå via Fremover å forklare hva som er lov og hva som er ulovlig.

Riset bak speilet

Til nå er det få som har fått bot, men Dahlslett lover flere kontroller fremover. Da risikerer de som bruker lysene feil bot.

Det samme gjelder de som mangler lys. Dahlslett råder alle til å sjekke lysene på bilen.

– Det er særlig viktig med gode lys nå på høsten, påpeker han.

– Dette handler om trafikksikkerhet. Det er ikke for at vi skal skrive flest mulige bøter, presiserer han.

Han ber samtidig fotgjengerne om å få på refleks.

Dette er lov:

Hovedregelen er at det er påbudt med bruk av lys under kjøring. Dette er regulert av Trafikkreglene paragraf 15 i Vegtrafikkloven.

– På dagtid kan du bruke vanlige nærlys. Disse er også lov om kvelden, alene eller sammen med fjernlys.

– På dagtid er det også lov å bruke kombinasjonen parklys og kurv/tåkelys. Men dette kan kun brukes før mørkets frembrudd.

Dahlsett forklarer mørkets frembrudd med at når du ser lysene på veien, da er det for mørkt til å kun bruke parklys og kurv/tåkelys.

Det hjelper for øvrig ikke om det er gatelys.

– Du kan bruke kurv/tåkelys om kvelden hvis det er tett snøvær eller tåke. Da er farten lav, og meningen er å se og bli sett.

– Parklys skal for øvrig også brukes når du står parkert. Du risikerer faktisk bot om du står parkert med nærlysene på. Dette er fordi du blender andre trafikanter.

Ikke lov:

Det er mange som kjører rundt med kombinasjonen nærlys og kurv/tåkelys.

– Dette er ikke lov. Du blender andre trafikanter, og så mye lys foran bilen gjør at blikket blir dratt rett ned på veien og ikke langt fram som det bør være, forklarer Dahlslett.

Det er heller ikke lov å bruke både nærlys fjernlys og kurv/tåkelys samtidig.

Feil bruk av lys gir 2.000 kroner i bot.

Det er kun hvite eller gule lys som er tillatt. Andre farger er forbudt. Og det er kun lov med to ekstra langlys. Har du tre eller flere risikerer du bot.

Mer om bil og trafikk på fremover.no – her:


Her kan du lese om jakten på den gule pære