Èn ting irriterer oss mer enn sløvingene i trafikken ...

Sjekk Topp 6-lista!

Kjenner du igjen følelsen? Noen ganger kan det koke skikkelig over i trafikken. Det som provoserer norske bilister aller mest er feil bruk av blinklys. Illustrasjonsfoto
Kjenner du igjen følelsen? Noen ganger kan det koke skikkelig over i trafikken. Det som provoserer norske bilister aller mest er feil bruk av blinklys. Illustrasjonsfoto

De fleste kan kjenne seg igjen i å bli mektig irritert bak rattet av og til. Det kan gå en kule varmt i stresset på vei til eller fra jobb, trening eller levering i barnehage.

Nå har Frende Forsikring i samarbeid med Norstat gjort en undersøkelse for se hva som får aller flest bilister til å fyre seg skikkelig opp.

Det er én ting som troner på en klar førsteplass. Feil bruk av blinklys irriterer nemlig én av tre bilister mest.

Men på spørsmål om hvilke kjøreregler nordmenn selv synes er vanskelig, er det få som svarer blinklys.

– Bare to prosent sier at de sliter med reglene om blinklys. Da kan jeg ikke se noe annet svar enn at altfor mange av oss ikke gidder å bruke blinklys. Det skaper irritasjon og usikkerhet hos andre bilførere, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

9 av 10 irriterer seg i trafikken – se hvorfor

Trafikkfarlig å blinke feil

– At vi kan reglene, men ikke bruker dem, er skremmende. Det kan skape farlige situasjoner om du blinker feil, eller unnlater å blinke i trafikken, sier fagsjefen.

– Andre bilister aner ikke hvor du skal eller hva du som sjåfør har tenkt å gjøre. Derfor må du gi tydelige og riktige signaler. Hvis du plutselig svinger av, skifter fil eller blinker motsatt vei av det du skal kan det smelle skikkelig, sier Ytre-Hauge.

De fleste nøyer seg med å tute på andre bilister, mens andre går litt lenger ... Illustrasjonsfoto
De fleste nøyer seg med å tute på andre bilister, mens andre går litt lenger ... Illustrasjonsfoto

Èn av tre sier også i undersøkelsen at de tuter på andre trafikanter.

– Et klart uttrykk for irritasjon bak rattet, men å tute på andre er sjelden konstruktivt. Med mindre det er et vennligsinnet lite signal for å minne bilen foran om at trafikklyset er blitt grønt, er det sjelden spesielt hjelpsomt å tute, sier Roger Ytre-Hauge.

Slik unngår du parkeringsbot

Farlig med mobil i bil

På andreplass på irritasjonstoppen følger bilister som driver med andre ting mens de kjører. Dette «andre» folk driver med er ofte mobilrelatert.

– Du kan kun bruke mobilen når bilen er i bevegelse hvis du har håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon. Og du kan aldri skrive eller lese meldinger mens du kjører. Hvis det er noe du må gjøre, kjør inn til siden og stopp helt opp. Hver gang, sier Roger Ytre-Hauge.

Mer irritert

Frende spurte hva som irriterer mest med andre trafikanter i en Norstat-undersøkelse i 2020, også. Som nå var det blinklys og bilister som driver med andre ting mens de kjører på topp.

Men på begge spørsmålene er folk mer irritert enn sist, med fire prosent økning.

– Det sier meg at det ikke har vært en forbedring i bruken av blinklys eller fokus på veien de siste to årene. Jeg håper folk tar seg sammen, for alles sikkerhet, sier Roger Ytre-Hauge.

Dette irriterer oss mest i trafikken

  1. At blinklys ikke brukes riktig (32 prosent)
  2. At bilister driver med andre ting mens de kjører (27 prosent)
  3. At folk ikke følger fartsgrensen (13 prosent)
  4. At vikeplikten brytes (7 prosent)
  5. Feil kjøring i rundkjøringer (6 prosent)
  6. Manglende fletting i kø (4 prosent)(Kilde: Frendeundersøkelsen 2022, utført av Norstat)

Ti prosent sier at de ikke blir irritert av noe med andre trafikanter.

Video: Her kommer Teslaen flyvende over rundkjøringen:

Betjent brukt blålys og kjørte på rødt lys - for å rekke bussen!