Hele 18,5 prosent av de spurte i ny undersøkelse innrømmer at de har kjørt en hel sommer på vinterdekk.
Hele 18,5 prosent av de spurte i ny undersøkelse innrømmer at de har kjørt en hel sommer på vinterdekk.

Én av fem har rett og slett droppet å skifte dekk

Det kan få skumle konsekvenser.

Har du piggdekk på bilen er det ingen bønn: Da må du forholde deg til bestemte frister, både på høsten og våren.

For piggfrie vinterdekk er det imidlertid ingen datoregler. Hvis du vil, kan du bruke dem hele året. Og det er det faktisk ganske mange som gjør.

En landsdekkende undersøkelse viser at 18,5 prosent av de spurte sier de har kjørt en hel sommer med piggfrie vinterdekk på bilen. De har altså ikke tatt seg bryet med å legge om til sommerdekk. Og det kan få skumle konsekvenser:

Åtte meter lengre

– Det er helt sjokkerende hvor mange nordmenn som kjører hele sommeren på piggfrie vinterdekk, og det er svært farlig. Piggfrie vinterdekk er konstruert for kalde temperaturer og har en helt annen gummiblanding og et annet mønster enn sommerdekk, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

For en tid tilbake gjorde Continental egne tester for å finne ut forskjellen på bremselengden mellom sommerdekk og piggfrie vinterdekk på sommeren. De kjørte i 80 km/t, og skulle bråbremse på våt asfalt. Etter mer enn 50 forsøk var bremselengden i snitt åtte meter lenger med de piggfrie vinterdekkene enn med sommerdekk.

Eksklusiv sportsbil sto ute i 36 år, med nøklene i tenningen

Har du piggdekk på bilen, må de av senest 1. mai. Men de som har piggfrie dekk, slipper å forholde seg til en slik frist. Foto: NTB Scanpix
Har du piggdekk på bilen, må de av senest 1. mai. Men de som har piggfrie dekk, slipper å forholde seg til en slik frist. Foto: NTB Scanpix

Vil ha forbud

– Disse åtte meterne kan være forskjellen på liv og død, og derfor har vi hatt holdningskampanjer og gått ut med budskapet om hvor farlig det er å kjøre med piggfrie vinterdekk en rekke ganger. Men vi ser at vi må fortsette å gå ut med dette budskapet hvert eneste år, sier Knudsen, i en pressemelding.

I Norge er det ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren. Det bør det bli, ifølge Knudsen.

– Spørsmålet er om aktsomhetsparagrafen i Veitrafikkloven, paragraf 3, som gjør at man kan kreve at bilen skal være skodd etter forholdene, er nok. Vi mener ikke det, da vi vet hvor mange som kjører med piggfrie vinterdekk på sommeren og hvor farlig det er. Vi mener derfor det bør bli forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren, i likhet med piggdekk, avslutter Knut Knudsen.

LES MER: Droppet dekkskift – fikk null i erstatning

Video: Sjekk forskjellen på nye og slitte dekk