
Myter: - Må du skifte olje fordi det er sommer?
"Helårsolje" er et kjent begrep. Men er det godt nok?
Bilkjøp og bilbruk er temaer som gir grobunn for et enormt antall myter. Myter som kan koste deg mye penger, kanskje helt uten grunn. Broom ser nærmere på hva som er sannheten bak mytene:
Sommervarme krever annen olje enn vinterkulden - eller?
For mange år siden, etter at det virkelig begynte å skje avanserte ting innenfor utvikling av motoroljer, fikk vi begrepet ”helårsolje”. Fabrikantene lovet at det var slutten på behovet for å bytte olje flere ganger i året, gjerne før man hadde kjørt så langt at oljen trengte å byttes.
Begrepet ble dog misforstått av enkelte, vi har hørt om bileiere som sluttet å tenke på kilometerstand og i stedet byttet olje religiøst på samme dato hvert år, ettersom oljen ”var lovet å holde i minst ett år” uansett kjøremønster.
I mellomtiden er oljene blitt enda mer avanserte, og har fått et enda bredere viskositetsområde, som skal gjøre at de tåler enda større vekslinger i temperaturpåkjenninger enn før i tiden.
Det hindrer imidlertid ikke skeptikerne fra å gjøre seg hørt.
Les også: Sjekk hvilke SUVer som stopper oftest
For godt til å være sant?
Uansett hvor avansert – og kostbar – oljen er blitt, er det rett og slett unaturlig å tro at den skal ha fullgode egenskaper i hver ende av den stadig bredere skalaen den loves å dekke, mener de. Og påpeker i samme slengen at motorene også er blitt langt mer avanserte, bygget med mindre marginer og arbeidende under høyere ”trykk” enn tidligere.
Dette gjør at oljen heller slites hardere enn før i tiden – og at man derfor heller burde kjøre på oljer med et smalt definert viskositetsområde tilpasset den aktuelle årstiden, enn å ta sjansen på en universal-formel, mener de.
Det skal lite til å tenke seg at sluttregningen kan bli dyr dersom skeptikerne har rett. Men har de det? Vi lar Brooms bruktbilekspert rydde opp i fiksjon og fakta:
Dette mener Benny:

- Før jeg svarer på det egentlige spørsmålet, har jeg lyst til å komme med følgende historie fra virkeligheten. For en del år tilbake var jeg lykkelig eier av en 1962 modell Renault Dauphine. En morsom og rar bil.
I instruksjonsboka sto det at motoren måtte overhales etter ca 100.000 kilometer og at topplokket måtte demonteres og overhales etter ca 60.000 km. Dette sier noe om utviklingen av både materialer og teknologi de siste 50 årene. I dag hyler vi opp og omtrent forlanger garanti når et hjullager ”tar kvelden” etter fire år og 120.000 kilometer.
I tillegg vet vi at oljer stadig blir mer avanserte. De holder viskositeten både under lave og høye temperaturer, og særlig syntetiske oljer har en svært sterk beskyttelsesfilm som gir minimalt med friksjon, selv ved ekstreme temperaturer.
Helårsolje er slett ikke noe nytt begrep. Jeg vet ikke eksakt årstall, men tipper at de første helårsoljene kom på tidlig på 1960-tallet.

De var ikke i nærheten av å være så gode som de er i dag, samt at motorene de skulle smøre heller ikke holdt samme standard som dagens.
Det fikk nok innimellom konsekvenser i form av svært tykk olje og dårlige kaldtartegenskaper ved kulde, samt at den kunne bli for tynn med oljeforbruk og dårlige smøreegnskaper ved sterk varme. Derfor var det i helårsoljens barndom lurt å forholde seg til ”vinterolje” og ”sommerolje”.
Men slik er det ikke nødvendig å tenke nå. Min anbefaling er derfor: Bruk en god syntetisk helårsolje - og skift den minst en gang i året.
Les også: Her er rådene for å komme seg greit gjennom vinteren