Muskelbilen blir pensjonist

Verdens råeste pensjonist? Nå er det slutt for Dodge Viper.

Coupe
Coupe

Synd, men sant. Muskelbil-legenden Dodge Viper er inne i sitt siste produksjonsår.

Den første prototypen ble testet så langt tilbake som i 1989, og den hadde sin før-debut i 1991 da tre eksemplarer ble benyttet som pacecars under Indianapolis 500. Og de heldige kundene fikk de første bilene sine rett over nyttår i 1992.


Dodge Viper Finale Edition
Dodge Viper Finale Edition


Viper-historien

Foruten det brutale og spektakulære utseendet, hadde Viper en oppsiktsvekkende V10-motor under det lange panseret. 8-liter og 400 hk på første generasjons-bilene (1992-1995), og en toppfart på 264 km/t.

Men det ble villere etter hvert. Effekten økte til 450 hk på andre generasjon Viper (1996-2002) og toppfarten var nær ved å runde den magiske 300 km/t grensa, for speedometernåla stoppet nemlig på – tro det eller ei – 299 km/t.

På tredje generasjon Viper (2003-) fikk bilen vesentlige oppgraderinger både på design og mekanikk. Motoren – fortsatt en V10 - var nå på 8,3 liter og effekten 504 hk / 711 Nm.

Både det spektakulære designet og de rå ytelsene har gjort Viperen til en udødelig legende. Men la oss ikke svelge gravølet ennå. Det er fortsatt ett år igjen.

Les om en annen muskelbil-klassiker her:


forfra
forfra

Final Edition

Og det markeres med en ny modell, Final Edition. Tenker du på å skaffe deg en slik bør du være rask, for bare 50 biler produseres, 20 coupeer, 18 roadstere og 12 ACR (American Club Racer) Og – jo da motoren yter mer enn noen gang, 600 hk / 760 Nm er det man vrir ut av V10-eren det siste året. Nok til å flytte den tross alt tunge bilen fra 0-100 km/t på under fire sekunder og toppfarten nås først ved 325 km/t.

Alle Final Edition-bilene får en spesiell lakkering. Graftitt-grå, med sort midtrand og røde kantlinjer. Felgene er grålakkerte. Inne i kupeen er det helsvart, med røde sømmer. Selvfølgelig er en plakett også på plass - som forteller hvilket nummer i denne eksklusive serien bilen er.

Arvtaker i 2012?

Kommer det en arvtaker? Det er spørsmålet en hel sportsbil-verden nå stiller seg.

De mest optimistiske tror på ikke-bekrftede rykter om en ny Viper allerede i 2012. Men amerikanske Chrysler hviler nå i italienske hender – etter fusjonen i fjor. Vi venter i spenning og håper på det beste!


Se Dodge Viper i duell mot Porsche Carerra GT her:


Det er slik vi vil huske Viper
Det er slik vi vil huske Viper