Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Motorvask: Dette kan du komme til å angre på

Tenk deg godt om før du setter i gang!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Ser at NAF i en artikkel anbefaler å vaske motorrommet (motorvask) selv. Er det trygt å gyve på med høytrykkspyleren? Med så mye elektronikk som er i nye biler skulle jeg tro at en må være noe forsiktig? mvh Håvard Hollerud

Benny svarer:

Hei Håvard!

Her deler jeg absolutt din skepsis. Jeg har i løpet av årene sett utallige eksempler på motorvask som ikke har fått heldig utfall. Det er riktig som du sier at det er mye elektronikk i motorrommet på mange biler. Noen har til og med hovedstyreenheten for innsprøytmig og tenning der. Elektronikk og vann er som de fleste av oss vet en dårlig kombinasjon – i verste fall dyr også.

For noen år siden var jeg daglig leder i et bilpleiefirma. Der nektet vi rett å slett å utføre motorvask på enkelte modeller, nettopp fordi man ”fyller” de såkalte vanntette kontaktene med vann. Det kan være et sant h... å finne ut hvilken.

Det er dårlig butikk å ta en motorvask til 120 kroner og så stå og slite med feilsøking i flere timer etterpå. Når man endelig fant feilen og fikk tørket / blåst ren kontakten, så lyste det ofte i motorlampen på dashbordet slik at den måtte på verksted for å slettes. Både tid og penger fløy fortere enn svint – og attpå til var kunden misfornøyd. Dårlig butikk med andre ord.

Men når det er sagt så er det også viktig å holde motor og motorrom rent. Det skal i rettferdighetens navn også sies at ikke alle biler er like vare på dette. Dieselbiler er kanskje aller best – der har man ikke tenningsanlegg og dermed en stooor feilkilde mindre.

Min anbefaling er å dekke til utsatte komponenter etter beste evne, med plast. Spray på avfetting / såpe, vask med svamp / børste etc. og skyll med vann – fra hageslangen. IKKE bruk høytrykkspyler på dette. Prøv å unngå å få vann på elektriske komponenter.

Ønsker deg lykke til – og en ren motor

es også: Så lett er det å jukse med kilometerstanden

Del med facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: