Mopedbil: Denne biltypen kan være en liten regelfelle

De kalles mopedbiler – men tror du 16-åringer kan kjøre dem?

Mopedbil er er verdifullt framkomstmiddel for mange   men selv om de har 'moped' i navnet, kan de ikke kjøres av 16 åringer.
Mopedbil er er verdifullt framkomstmiddel for mange men selv om de har "moped" i navnet, kan de ikke kjøres av 16 åringer.

Trodde du det var fritt fram å kjøre mopedbil med vanlig førerkort for moped når du har fylt 16 år?

Da tar du feil – men du er tydeligvis ikke alene. Utrykningspolitiet (UP) går nemlig nå ut på sine Facebook-sider og advarer om at det går falske rykter om at mopedbilene også kan kjøres av 16-åringer.

Forskjellige regler

Slik er det nemlig ikke. I og med at mopedbilene har en egenvekt på over 150 kilo, kreves det førerkort i minst klasse AM – og man må være fylt 18 år.

Dermed er det i praksis forskjellige regler for mopedbiler og vanlige mopeder, også når det gjelder aldersgrense.

LES OGSÅ: Stjal gressklipper – forsvant på moped

Maks 45 km/t

Hva er så en mopedbil? Jo, dette er et kjøretøy på tre eller fire hjul som gjerne ser ut som en "vanlig" bil, bare størrelsen avslører at dette er noe annet.

Mopedbilene er nemlig svært kompakte, både i lengde, bredde og høyde. De har motorvolum på maksimalt 500 ccm og ikke mer enn 6,8 hestekrefter. Toppfarten skal ikke overskride 45 km/t.

LES OGSÅ: Fikk bot fordi p-lappen ikke var synlig på mopeden

Overgangsregel

Tidligere var det ikke førerkortplikt for mopedbilene, det ble endret i 2002. Og da var det ifølge UP mange som ikke besto teoriprøven:

– Da ble det innført en overgangsregel slik at eldre personer, som var registrert som eier av mopedbil før 1. januar 2001, kunne alternativt for teoriprøve, avlegge en praktisk vurderingsprøve med mopedbil.

– Det er uforståelig for Vegdirektoratet at en tidligere overgangsregel for eldre personer nå påberopes av 16-åringer, skriver UP på sin Facebookside.

LES OGSÅ: Kjørte 100 mil i mopedbil for å bli med i Broom