I framtiden vil ikke mobilen 'bare' være en telefon   den vil sannsynligvis også ta over styring på det mye av underholdningsjobben i bilen.
I framtiden vil ikke mobilen "bare" være en telefon den vil sannsynligvis også ta over styring på det mye av underholdningsjobben i bilen.

Mobilen kan ta over bilen din

Det handler både om sikkerhet – og underholdning.

Mobilen har til nå i beste fall vært montert i en egen holder og koblet til bilens handsfreesystem.

I framtiden kommer den sannsynligvis til å bli en mye mer integrert del av bilens elektronikk – og få en rekke bruksområder ut over det å ringe eller sende SMS/MMS:

Varm bil – automatisk

Allerede kan flere bilmerker tilby løsninger som via en app gjør det mulig å styre flere av bilens funksjoner via mobiltelefonen. Du kan for eksempel sette på motorvarmeren via mobilen, i noen tilfeller kan du også starte bilen med telefonen.

Og er du ute for en ulykke, vil bilen selv ringe opp alarmsentral og fortelle akkurat hvor du er. Mulighetene er egentlig uendelige, Hvis noen stjeler bilen din, kan du for eksempel slå av motoren og aktivere nødblink og håndbrekk. Her er det bare fantasien som setter begrensningene for hva som kommer i framtiden.

LES OGSÅ: Her er det bare å ringe bilen varm

Du styrer showet

Ekspertene spør også at din neste bilstereo vil bruke smarttelefonen som hjerne. Mobilen din kan erstatte både GPS og mediespiller i bilen.

Og du styrer showet fra en stor berøringsskjerm på bilens instrumentpanel eller fra kontrollene på rattet.

LES OGSÅ: Nei – han skulle ikke stolt på GPS-en

Strømmer filmer

Å bruke mobiltelefonen som sentral i bilstereoen, åpner for flere muligheter. Du får en fullgod navigasjonsløsning som alltid har oppdaterte kart. Du kan ta med Spotify-spillelistene dine ut på veien, eller du kan strømme filmer fra nettet og vise dem til passasjerene i baksetet.

I tillegg slipper du å skaffe deg handsfreeløsning, da den allerede er på plass.

Koster mindre

– De nye bilstereoene vil nærmest være dokkingstasjoner for smarttelefonen, og de vil koste atskillig mindre enn det du må betale for bilprodusentenes ferdigmonterte løsninger.

– I stedet for masse dyrt innhold i spilleren, vil de nye bilstereoene bruke det som allerede finnes av funksjonalitet i mobiltelefonen, sier markedsdirektør Martin Helle i Sørensen og Balchen – i en pressemelding.

LES OGSÅ: Gammel Ford er lydmaskin på hjul

Under 45 år

Bilstereospesialistene merker på sin side en økende etterspørsel etter mobilintegrerte løsninger.

– Spesielt personer under 45 år er ute etter en bilstereo som kommuniserer med smarttelefonen, sier driftssjef Ulf Malnes i Oslo Bilstereo.

Stor berøringsskjerm

Bilradioer for som bruker mobiltelefonens krefter er allerede å få kjøpt.

Multimedieenheter lar brukerne fråtse i mobilens innhold fra en stor berøringsskjerm. Alt som kreves er at man installerer en app og kobler smartmobilen til bilstereoen.

LES OGSÅ: Slik går de når bilstereo blir galskap