Mitsubishi_Outlander_bakfra
Mitsubishi_Outlander_bakfra

Mitsubishi Outlander: Dette er Norges mest populære SUV

Vippet VW Tiguan av tronen – solgte aller mest i 2010.

Vi nordmenn elsker SUV-er med firehjulstrekk – og i fjor kjøpte vi rekordmange av dem.

Dette markedet blir ofte beskyldt for å være opptatt av både status og de siste motene, men slik er det absolutt ikke når vi ser nærmere på hva som solgte best av SUV-ene i fjor.

Helt øverst finner vi nemlig en bil som har vært med oss i flere år allerede og som absolutt er mer snusfornuftig enn trendy.

Tenker fornuft

Mitsubishi Outlander
Mitsubishi Outlander

Førsteplassen gikk nemlig til Mitsubishi Outlander som hadde en formidabel salgsøkning i fjor. Outlander i facelift-utgave er mer populær enn noensinne – og ble kjøpt av hele 2233 norske menn og kvinner. Dermed vippet den VW Tiguan - vinner fra året før - av tronen. Den måtte nøye seg med andre plass i fjor, med 2153 solgte biler.

– Outlander-suksessen er interessant på mange måter. Både at den viser at nordmenn i stor grad tenker fornuft og praktiske løsninger når vi kjøper bil. Dessuten viser den at du absolutt ikke trenger å være nyeste nyhet for å selge godt. Outlander har fått mange nye konkurrenter bare de siste par årene. Likevel gjør den det altså meget bra, sier Broom-redaktør Knut Skogstad.

Flere gode grunner til suksessen finner du her:

Sluttsummen som teller

– Hva tror du suksessen først og fremst skyldes?

– Rett og slett at dette er en bunnsolid og bra bil – som passer nordmenns bruksmønster og behov veldig bra. Dette i kombinasjon med en til dels svært gunstig pris gjør at mange ender på Outlander i denne klassen.

– Der de aller fleste konkurrentene bare kan tilby fem seter, har Outlander en stor fordel i og med at den kan leveres som sjuseter. Du har kanskje ikke så veldig mye bruk for de to bakerste setene i det daglige – men det er utrolig greit å ha dem der de gangene behovet er der. Da kan man leve med at bilen gir et ganske enkelt totalinntrykk, at interiøret langt fra er eksklusivt og at støynivået er høyere enn hos de beste konkurrentene. Det er jo "sluttsummen" som gjelder når man kjøper bil – og totalt sett kommer Outlander godt ut, sier Knut Skogstad.

Volvo er status-vinner

På tredjeplassen kommer en annen gammel traver. Toyota RAV4 gjør det imponerende bra med et salg på 1928 eksemplarer, på fjerdeplassen kommer så en langt dyrere bil, nemlig Volvo XC60 – mens Ford Kuga til slutt endte på femteplass.

– Det er egentlig få overraskelser på denne lista. Mange vil sikkert reagere på at en bil "mangler". Nissan Qashqai er ikke her – det skyldes at de fleste Qashqaiene selges med bare forhjulstrekk. Med 4x4 er ikke Qashqai lenger så prisgunstig i forhold til konkurrentene – og da velger mange tydeligvis noe annet.

– Av status-SUV-ene er det interessant å se at Volvo XC60 gjør det så sterkt. Nesten 50 prosent flere biler enn Audi Q5, BMW X1 er inne på en sjuendeplass, mens Mercedes GLK ikke er i nærheten av topp 10. GLK solgte i fjor 587 eksemplarer, det er neppe Mercedes veldig fornøyde med, sier Knut Skogstad.

Bra nok – eller? Les testen av Mercedes GLK her

Her er Topp 10 SUV-er med 4x4


1) Mitsubishi Outlander 2233

2) Volkswagen Tiguan 2153

3) Toyota RAV4 1928

4) Volvo XC60 1753

5) Ford Kuga 1716

6) Toyota Urban Cruiser 1628

7) BMW X1 1348

8) Honda CR-V 1266

9) Audi Q5 1264

10) Suzuki SX4 1234

Alle tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

LES OGSÅ: Dette er de beste – og verste – firehjulstrekkerne

VW Tiguan - ned fra førsteplass i 2009 til andreplass i fjor.
VW Tiguan - ned fra førsteplass i 2009 til andreplass i fjor.