Mitsubishi ASX ble Norges mest solgte firehjulstrekker i 2011. I 2012 gikk det ikke riktig så bra, men nå håper importøren å få ny vind i seilene. (Foto: Benny Christensen)
Mitsubishi ASX ble Norges mest solgte firehjulstrekker i 2011. I 2012 gikk det ikke riktig så bra, men nå håper importøren å få ny vind i seilene. (Foto: Benny Christensen)

Mitsubishi ASX: Dette er årets store taper i bilmarkedet

Salget er mer enn halvert i 2012.

2012 blir et nytt rekordår for bilsalget i Norge. Vi ligger an til å få det høyeste salget av personbiler på 26 år.

Men ikke alle har grunn til å feire allikevel. Av de større merkene har Mitsubishi den klart største tilbakegangen – og de har også modellen som faller aller mest blant de 20 mest solgte.

Del med Facebook-vennene dine

Bråbremset

Mitsubishi har en tilbakegang på hele 40 prosent og faller ned til 13. plass på merkestatistikken.

Og bilen som virkelig drar ned tallet er kompakt-SUV-en ASX. Etter å ha solgt meget bra i starten, har det bråbremset for ASX i år. Salget er mer enn halvert – og ASX er etter årets 11 første måneder nede på 17. plass på modellstatistikken. Sannsynligvis ender den enda lavere.

Duell: Mitsubishi Pajero møter Toyota Landcruiser

Kunstig høyt

– Vi snakker virkelig om en kollaps her, og det er svært sjelden at en bilmodell faller så kraftig fra et år til et annet, sier Brooms bilekspert Benny Christensen og legger til:

– Nå hører det med til saken at forskyvninger i bestillinger og leveringer gjør at tallet for 2011 var kunstig høyt. Men likevel – denne nedgangen er større enn jeg hadde trodd var mulig på en bil som solgte så godt.

Tøffe konkurrenter

– Hva tror du det ellers skyldes?

– Hovedgrunnen er nok at ASX fikk flere tøffe konkurrenter i år. Subaru XV er en av dem. Volkswagen Tiguan har også solgt meget bra som tohjulstrekker, etter at den kom på markedet.

– Og en gammel traver som Nissan Qashqai holder imponerende koken, selv om den er eldre enn ASX. Disse og flere andre har nok alle stjålet salg fra Mitsubishien, mener Benny.

LES OGSÅ: Dette er nordmenns SUV-favoritt

Mye bil for pengene

– Men bilen har ikke blitt dårligere?

– Nei, den har ikke det. ASX er fortsatt veldig mye bil for pengene og det er en av bilene man forventer vil få lavest verditap framover, selv om salget svikter såpass mye.

– Dette er en ganske enkel og ukomplisert bil som ikke akkurat kjøpes med hjertet. Det er nok en del kunder som har oppdaget at de får litt mer påkostet bil hvis de legger på noen ekstra tusenlapper. For Mitsubishi ble året ekstra tøft fordi Outlander var på vei ut. Ny modell kom nå like før jul, og den kommer garantert til å gi dem økning igjen i 2013, avslutter Benny.

Men i 2011 ble den Norges mest solgte med 4x4 – les mer her: