Mitsubishi ASX: Den store bil-kometen i 2011

Leverte et knallsterkt salgsår. Se hvem som gjorde det bra – og dårlig.

Mitsubishi_ASX_høst
Mitsubishi_ASX_høst

Sjelden har en ny bilmodell blitt en så stor suksess fra første stund. Mitsubishi ASX var den store kometen i 2011. Den endte til slutt på en knallsterk fjerdeplass på salgsstatistikken for personbiler.

4194 ASX-utgaver rullet ut fra de norske Mitsubishi-forhandlerne i 2011. Det ga en markedsandel på nøyaktig 3 prosent. Dermed dro denne ene modellen mye av lasset som gjorde at Mitsubishi til slutt endte på femteplass på merkestatistikken. Et svært imponerende tall, særlig når vi tar modellutvalg og antall forhandlere i betraktning.

Kombinasjonen dieselmotor, firehjulstrekk og gunstig pris har gitt full fart ute hos landets Mitsubishi-forhandlere.

Del med Facebook-vennene dine

Minner om Outlander

– Dette er kjempegøy og minner mye da vi lanserte andre generasjon Outlander. Men ASX tegner faktisk til å bli en enda større suksess, sa Mitsubishi-direktør Bernt Jessen til broom.no i fjor høst. Når året er oppsummert, er det ikke vanskelig å se at han fikk helt rett.

Klikk her for å lese testen av ASX

Doblet salget

Dette sier Jessen om hvem som er den typiske ASX-kunden:

– Det er en veldig variert gruppe. Ekstra gledelig for oss er det at vi henter kunder fra mange forskjellige merker. Vi får alt fra VW Golf til BMW 3-serie i innbytte. Og de langt fleste velger toppmodellen InStyle + som er "full pakke" bil til en veldig hyggelig pris, sier Jessen.

LES OGSÅ: Hva er best kjøp – ny eller brukt SUV?

En Ford på tredje

Helt til topps i 2011 – som i 2010 – gikk Volkswagen Golf. Denne modellen har et usedvanlig godt tak på norske nybilkjøpere. Salget falt riktignok med 10,4 prosent i forhold til fjoråret. 7370 solgte Golf-modeller var likevel nok til markedsandel på 5,3 prosent og et solid forsprang til bilen på andreplass, konsernbror VW Passat.

Passat gikk inn i året i tilnærmet ny utgave og slo til for fullt. Pluss 45,7 prosent og 4608 solgte biler gjorde at Passat klarte å holde unna for en bil som kom som en skudd mot slutten av året, nemlig Ford Focus.

Helt ny Focus-utgave ga salgshopp på hele 77,3 prosent. 4437 solgte biler gjorde at tredjeplassen gikk til Ford.

Rett i teten: Les hvorfor vi blir imponert av nye Focus

1271,1 prosent

Volvo V70 på femteplass hadde også et bra år, selv om det ble prosentvis nedgang i forhold til 2010.

Plusstall hadde imidlertid Skoda Octavia på åttendeplass (9,2 prosent), det samme gjelder Toyota Auris på plass ti (8,8 prosent), VW Tiguan på trettende (23,1 prosent) og Volvo XC60 på plass 16. (8,7 prosent).

Ser vi kun på statistikken er det imidlertid Volvo V60 som "øker mest" – 1275,1 prosent. Men da iler med å legge til at V60 på ingen måte hadde noe fullt salgsår i 2010.

LES OGSÅ: En helt uvanlig Volvo

Minus for gammel Volvo

Hva med taperne? Bilmodellen som faller mest er Peugeot 3008. Minus 28,8 prosent gjorde at den akkurat så vidt holdt seg inne på topp 20. 3008 later rett og slett til å være ganske ferdigsolgt og mistet nok også mange kunder til konsern-nykommeren 508.

Sterkt aldrende Volvo V50 faller også sterkt, ned med 15,2 prosent. Nevnte Volvo V70 går tilbake med 12,6 prosent, mens Audi helt sikkert gleder seg til å få ny facelift-utgave av A4, den rygget nemlig med 8,6 prosent i fjor.

LES DUELLEN: Storebror A6 mot BMW 5-serie

Avensis faller

Mye kan også tyde på at storhetstiden til Nissan Qashqai er på hell. Her har man nok mistet mange kunder til Mitsubishi ASX, Qashqai fikk til slutt minus 8,1 prosent. Til slutt tar vi med Toyota Avensis som også hadde et ganske tungt år.

Sjetteplass og minus 4 prosent i et totalmarked som økte med 8,3 prosent er neppe godkjent hos Toyota. Her er det da også en ny facelift-utgave på vei snart.

LES OGSÅ: Denne turbo-SUV-en får du til 200 000,-.

Her er salgstallene for 2011:

tabell-personbiler-2011
tabell-personbiler-2011

Statistikk fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

Del med Facebook-vennene dine

Mitsubishi-ASX-bakfra-stran
Mitsubishi-ASX-bakfra-stran

LES OGSÅ: Dette er Europas mest solgte SUV