Mannen hadde ikke gyldig førerkort da han ble stoppet. Men det tok ikke lang tid før politiet tok ham på nytt. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Mannen hadde ikke gyldig førerkort da han ble stoppet. Men det tok ikke lang tid før politiet tok ham på nytt. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Mistet lappen fordi kameraten fyllekjørte

Ble dømt som medskyldig - begge må i fengsel.

Full mann (32) lot full kompis (28) kjøre bil i Vardø. Begge straffes med fengsel og mister førerkortet, skriver FInnmarken.

Tidlig i vinter dro de to kompisene og en tredjeperson til et utested i Vardø for å hygge seg. Utover kvelden helte de i seg en del glass øl, og ble med det beruset. Da utestedet stengte, ble de tre kompisene stående utenfor utestedet og prate med en fremmed mann. De avtalte at mannen skulle få skyss til en fest, om lag 400 meter lenger bort.

Politiet fulgte med

I en politibil på andre siden av gata satt to politikonstabler som hadde nattevakt, rett ved bilen som tilhører en av de dømte. Tjenestemennene fulgte med på folkene som gikk fra utestedet etter stengetid, og fikk med seg at det sto fire personer som snakket sammen på trappa.

Politibetjentene kjørte etter hvert flere runder i byen, og oppdaget at bilen de tidligere hadde stått parkert ved siden av, nå sto parkert et annet sted med de samme fire personene inne i bilen.

Høy promille

Det kom raskt for en dag at føreren (28) hadde kjørt i fylla. Eieren (32) av bilen var passasjer, og hadde gjort seg medskyldig i fyllekjøringen da han ikke hadde satt foten ned da den fulle kompisen ba om å få kjøre bilen hans. Bilføreren hadde to timer etter kjøringen en promille på 1,64, bileierens promille var 1,81.

I midten av august ble saken ført for retten, ledet av dommerfullmektig Elisabeth Jøta Holter. Den tiltalte 32-åringen erkjente seg ikke skyldig for å ha latt en annen bruke motorvognen han eide uten å ha forvist seg om at den han lot bruke motorvognen fylte vilkårene for å føre den. 28- åringen innrømmet å ha kjørt bilen uten å ha med seg førerkortet, men benektet at han hadde vært beruset under kjøringen.

Fengsel, bot og tap av førerrett

Retten festet derimot ikke lit til de tiltaltes forklaring, og valgte å straffe begge de to mennene, som er av nordøst-europeisk opprinnelse. 32-åringen ble dømt til 21 dagers fengsel og en bot på 10.000 kroner, subsidiert 15 dagers fengsel. Han fradømmes også retten til å kjøre bil i Norge i to år. Kompisen ble dømt til 24 dagers fengsel og en bot på 10.000 kroner, eller 15 dagers fengsel. Også 28-åringen idømmes også kjøreforbud i Norge i to år. Ingen av de dømte må betale saksomkostninger.

I dommen ble det lagt vekt på at tiltalte hadde en høy grad av promille. I tillegg var det skjerpende at kjøringa foregikk midt i sentrum natt til lørdag etter at utestedene stengte, og at føreren hadde passasjerer i bilen.

Del med Facebook-vennene dine

Du kan lese mer om bil og trafikk på finnmarken.no - her:

LES OGSÅ: Han løp ved siden av bilen - ble dømt for fyllekjøring