Tesla-sjefen Elon Musk har tatt bilbransjen med storm, men selskapet hans taper penger. I fjor endte det på minus 2,2 milliarder kroner. Foto: Scanpix.
Tesla-sjefen Elon Musk har tatt bilbransjen med storm, men selskapet hans taper penger. I fjor endte det på minus 2,2 milliarder kroner. Foto: Scanpix.

Milliardtap for Tesla

Nytt resultat gir ikke grunn til jubel.

Elbilprodusenten Tesla har lenge vært en av de store snakkisene i bilbransjen. Ikke minst har suksessen vært stor i Norge, hvor en rekke fordeler er medvirkende til at elbilene har rekordstore markedsandeler.

Men sammenlignet med de store bilprodusentene er Tesla fortsatt en bitte liten aktør. I fjor produserte de ikke mer enn 35.000 biler, da er det et åpent spørsmål om det er riktig å kalle dem en volumprodusent.

Lave volumer

Økonomisk sett er det også oppoverbakke hos Tesla. Det tar tid å etablere seg som bilprodusent, og med så lave volumer som dette er det ikke lett å skape lønnsomhet.

Det viser også resultatet for fjerde kvartal som Tesla akkurat har lagt fram. Her framgår det at selskapet i denne perioden måtte notere et underskudd på 108 millioner dollar, eller rundt 820 millioner norske kroner, med dagens kurs.

Disse lo vi av – nå setter de rekorder

Sterk dollarkurs

Dette gjør at Tesla i 2014 under ett, gikk med et underskudd på 294 millioner dollar, tilsvarende 2,2 milliarder norske kroner.

Det blir et solid minusresultat per produserte bil. Men for Teslas del kan nok det meste forklares med at selskapet er i en fase der de må investere tungt for å kunne vokse.

Likevel blir det pekt på at Tesla merker sterk dollarkurs, og at interessen for elbiler later til å ha kjølnet på verdensbasis, på grunn av den lave oljeprisen. I USA ser man nå at kundene igjen flokker til store SUV-er.

Tesla med 4x4? Nå kan du snike i køen

Volummodell på gang

Hos Tesla handler mye nå om å få opp volumene. Ifølge selskapet selv har de nå ordre inne på 10.000 Model S, og hele 20.000 på SUV-en Model X som nå nærmer seg produksjon.

Model X har blitt utsatt flere ganger, og for Tesla blir det viktig å endelig få den ut på markedet. Samtidig ruster de opp for å starte produksjonen av kommende Model 3, bilen som virkelig skal få fart på Tesla-salget.

Dette blir en mindre modell enn både Model S og Model X, til langt lavere pris. Tesla-sjefen Elon Musk har gått ut med at den skal koste fra 35.000 dollar i USA, tilsvarende rundt 270.000 norske kroner.

LES MER: Så billig blir Teslas nye storselger

Model X er neste bil ut fra Tesla, her har selskapet 20.000 bestillinger inne allerede.
Model X er neste bil ut fra Tesla, her har selskapet 20.000 bestillinger inne allerede.

Model X: Ser du hva som mangler her?