Miljøbil-eiere lyver mer

Kanadisk forskningsrapport viser at folk som kjøper grønne biler har lavere moral.

Miljøbiler oppslag
Miljøbiler oppslag

Det er i rapporten "Do Green Products Make Us Better People?" at de kanadiske psykologene Nina Mazar og Chen-Bo Zhong har kommet fram til de oppsiktsvekkende resultatene.

I forskningsrapporten går det nemlig tydelig fram at mennesker som velger miljøprodukter, inkludert bil, har lavere etisk standard enn folk som ikke er like miljøbevisste.

Stjeler penger

Les om prøvekjøring av Toyota Prius her

Det er gjennom flere forskjellige tester at psykologene har "avslørt" de miljøbevisste som mer uetiske. Her har de testet alt fra banale ting som hvem som er villig til å jukse i TV-spill, for så og ljuge om resultatet, til mer alvorlige ting som hvem som lettest stjeler penger, og hvem som oppfører seg dårligst mot sine medmennesker.

Man skulle tro at de miljøbevisste tok et større kollektivt ansvar, men resultatene viser klart at det er disse som kommer dårligst ut.

Kompanserer

Teorien, som også flere andre forskere har kommet fram til, går på at de miljøbevisste ubevisst kompanserer for sine etiske valg. Ved at de velger miljøvennlig føler de seg etisk overlegne, og mener derfor at det er deres rett å ta seg litt større friheter når det kommer til andre etiske spørsmål.

Spørsmålet rapporten stilte var om grønne produkter får oss til å bli bedre mennesker? Her er svaret i følge den kanadensiske forskningsrapporten et kategorisk nei. Tenk på dét neste gang du låner bort penger til en som kjører Toyota Prius!

Les forskningsrapporten i sin helhet her (på engelsk)