Ved å velge en bil som ikke topper slagsstatistikken, men velger litt annerledes så kan man gjøre virkelig gode kjøp. Her er Citroen C4, Honda Civic og Opel Astra som alle er VW Golf konkurrenter til en billigere penge.
Ved å velge en bil som ikke topper slagsstatistikken, men velger litt annerledes så kan man gjøre virkelig gode kjøp. Her er Citroen C4, Honda Civic og Opel Astra som alle er VW Golf konkurrenter til en billigere penge.

Mest bil for pengene? Dropp bestselgeren!

De beste kjøpene gjør du andre steder.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny ha flere ganger lest at du i anbefalinger av bruktkjøp skriver noe slikt som at det er lurt å ikke tenke som alle andre gjør, dvs. lete etter biler som ikke er de aller mest populære på markedet fordi de gjerne koster mer enn andre biler som kan være minst like bra, men kanskje ikke har like høy "status" i markedet. Problemstillingen er aktuell for oss nå fordi vi tenker å kjøpe en nyere bruktbil som dels skal brukes til pendling og dels som øvelsesbil for ungene som skal begynne å ta førerkort. Har en Tiguan fra før og det naturlige valget ble liksom da Golf, men jeg ser raskt at den ligger godt over nesten alle konkurrentene i pris

Derfor undrer jeg på om du kan komme med et par eksempler og aller helst en bil du mener kan være godt alternativ til Golfen og til en hyggeligere pris. Har egentlig ingen store preferanser på merker, men har alltid kjørt tysk bil og vil gjerne fortsette med det hvis du da ikke har andre, svært gode forslag.

Takker på forhånd, hilsen Jakob E.

Benny svarer:

Hei Jacob.

Det er helt riktig det du sier der. VW Golf er Norges mest solgte nybil og denne populariteten speiler i aller høyeste grad også bruktbilprisene.

Til tross for at det ligger hundrevis av Golfer ute til salgs, så er prisene mildt sagt stive og biler med populære utstyrsvarianter og motorisering formelig rives unna – selv på ti år gamle biler som har gått langt. Akkurat her er VW Golf i særklasse.

Heldigvis er det enkelt å finne alternativer i dette segmentet. Du sier ikke noe om prisklassen du tenker på, så svaret må bli litt generelt.

Det gjelder altså å tenke litt "utenfor boksen" om man skal gjøre et godt kjøp. Det vi si biler som ikke nødvendigvis er kjempepopulære eller byr på mest mulig "status".

Om vi ser på tyske biler, er både Opel Astra og Ford Focus biler med et helt annet prisbilde og verdifall enn VW Golf.

LES OGSÅ: Derfor kan billig bruktbil fort bli veldig dyrt


Mest for pengene

Om du skal ha mest bil for minst mulig penger, synes jeg at det er dumt å "låse seg" til et tysk merke. Både koreanske og japanske biler kan gi deg både mye og vel så god bil for pengene, rent driftsmessig sett.

Honda Civic, Mazda 3, Nissan Note og Mitsubishi Colt Lancer er japanere du kan gjøre gode kjøp på. Toyota er litt i samme klasse som Golf – populariteten driver prisene i været.

Både Renault Mégane, Peugeot 307 og ikke minst Citroën C4 også modeller som gir veldig mye bil for pengene. Tror nesten ikke jeg vet om noe som gir mer for pengene enn en Citroën C4, faktisk.

På den annen side er det sjelden man finner disse franske merkene helt på topp i kvalitetsundersøkelser og kundetilfredshet-undersøkelser, selv om nyere biler absolutt har tatt noen gode steg i riktig retning her,

Ser du til Korea, kan du også finne biler med svært høy driftssikkerhet til en billig penge, men man opplever at det i alle fall på de litt eldre bilene kan mangle litt på både komfort og opplevd kvalitet. Jeg tenker da på biler som Kia Cee`d og Rio, Hyundai i20 og i30, for å nevne noen.

Håper du fikk noen tips og litt å tygge på her. Lykke til med bilkjøp etter hvert!


LES OGSÅ: Ukjent SUV kan være et smart kjøp


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: På date med stygg bil? Glem det!


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: