Mercedes W196: Verdens dyreste bil solgt på auksjon

Ikke bare en gammel Mercedes ...

Aldri før har det blitt solgt en dyrere bil på auksjon. En anonym budgiver fikk til slutt tilslaget på telefon   for nesten 180 millioner kroner. (Foto: Bonhams)
Aldri før har det blitt solgt en dyrere bil på auksjon. En anonym budgiver fikk til slutt tilslaget på telefon for nesten 180 millioner kroner. (Foto: Bonhams)

Goodwood Festival of Speed er bilfolkets egen superhelg i England. Et arrangement som samler fantastiske kjøretøyer, titusener av bilentusiaster – og kjendiser fra inn- og utland.

Auksjoner er også en del av pakken og sist helg ble det satt ny rekord på dette området.

Rik historie

En Mercedes W196 gikk nemlig under hammeren. Løpslegenden har en rik historie på sin CV, blant annet ble den kjørt av Formel 1-legenden Juan Manuel Fangio i Tyskland og Sveits Grand Prix i 1954.

Det ble derfor ventet at bilen kanskje skulle gå opp mot ti millioner pund, eller rundt 90 millioner kroner. En anselig sum, særlig tatt i betraktning at det ikke akkurat er økonomiske jubeltider i store deler av Europa.

LES OGSÅ: Et helt bilopphoggeri gikk på auksjon

Bød på telefon

Men slik skulle det ikke gå – langt ifra. Auksjonen tok nemlig skikkelig av og endte ikke før en anonym budgiver hadde fått tilslaget på bilen – for 19,6 millioner pund – eller like i underkant av 180 millioner kroner.

Budet ble lagt inn via telefon og det ryktes allerede at vedkommende er en samler som har flere av verdens mest sjeldne biler i sitt eie.

Dyreste Mercedes

Bilen med chassisnummer 00006/54 var en av de første Formel 1-bilene med innsprøytningsmotor og uavhengig fjæring på alle fire hjul.

Ifølge auksjonshuset Bonhams er dette ikke bare den dyreste Formel 1-bilen noensinne – og den dyreste Mercedesen for den del: Med dette ble den også den dyreste bilen som noensinne er solgt på en auksjon.

Se hva Harald fra Tromsø sikret seg på auksjon!

Krevende å kjøre

Mercedesen vant for øvrig ni av de 12 løpene den stilte opp i, i årene 1954/55. Den ble kjørt av både Fangio og like legendariske Stirling Moss.

Av førerne ble den beskrevet som "krevende å kjøre". Den var svært avansert for sin tid, men Mercedes-ingeniørene klarte likevel å gjøre teknikken holdbar.

LES OGSÅ: Norsk oppfinnelse kan revolusjonere Formel 1 på TV


Her er en annen Mercedes W196 under aksjon på sist helgs Goodwood Festival of Speed. Her er det ikke snakk om å la de gamle klenodiumene stå parkert på museum - de skal kjøres på bane! (Foto: Newspress)
Her er en annen Mercedes W196 under aksjon på sist helgs Goodwood Festival of Speed. Her er det ikke snakk om å la de gamle klenodiumene stå parkert på museum - de skal kjøres på bane! (Foto: Newspress)


Noe å tenke på – er det smart å kjøpe bil på auksjon?