Mercedes R-klasse: Familiebilen for deg som vil kjøre på første klasse

Dette er syvseter med luksusfølelse.

Slik ser det ut inne i Mercedes R klasse, noe av det mest eksklusive du kan kjøpe med syv seter.
Slik ser det ut inne i Mercedes R klasse, noe av det mest eksklusive du kan kjøpe med syv seter.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Etter å ha vært på jakt etter en større familiebil en stund (må ha syv seter) føler jeg meg nå litt opprådd. Hadde tenkt å kjøpe ny bil og har testet i tur og orden VW Sharan, Ford Galaxy og Peugeot 5008. Peugeoten er for trang og liten og de to andre synes jeg gir for mye billigfølelse i form av plast og støy. Kjører i dag Audi A6 Allroad, disse ble en skikkelig nedtur i forhold.

Nå vurderer jeg i stedet en brukt R-klasse Mercedes. Er det en bil du vil anbefale i denne klassen? Synes ikke den bilen har gjort så mye ut av seg på markedet og lurer naturligvis litt på hvorfor.

Benny svarer:

Hei sann! Nei, det er ikke så mange store familiebiler som gir luksusfølelse. Her er det jo gjerne fokus på andre ting som mest mulig plass og praktiske løsninger. Men det MÅ ikke være sånn – det er Mercedes R-klasse et godt eksempel på.

Her får du både plass og luksus i en og samme bil. Dessuten firehjulstrekk og store doser med komfort.

Det er riktig at R-klasse ikke er bilen vi hører mest om (eller oftest ser i trafikken), men det har nok også en klar sammenheng med prisen. Dette er en svært kostbar bil, og de fleste eksemplarene har grønne skilter og en skillevegg bak forsetene. Det er ikke mange som har så romslig økonomi at de kan kjøpe den som familiebil – dessverre.

Men heldiggrisene som har mulighet, får en familiebil som går langt utenpå det meste av konkurrenter. Nå begynner også prisene i bruktmarkedet å bli spiselige for ganske mange av oss.

LES OGSÅ: Storfamiliens drømmebil – til Passat-pris

Stramt familiebudsjett

Det er en stund siden jeg så den første personbil-registrerte R-klassen til under 400.000 kroner. Da snakker vi 2006-modeller med til dels høy kilometerstand.

Jeg vil sterkt anbefale å legge litt mer penger i det. For rundt en halv million får du biler som har gått rundt 100.000 kilometer. Det er nok smartere, i forhold til både vedlikeholdsutgifter og videre verditap.

R-klasse har hatt noen gjengangerfeil og det var særlig en del rusk i starten. Husk også at dette er en stor og tung bil, det betyr mer slitasje på både understell og bremser. Mange er også søkklastet med avansert utstyr. Når noe av dette går i stykker, blir det fort dyrt.

Både arbeidstimer og ikke minst deler ligger på et høyt nivå. Dette er derfor ikke bilen du kjøper hvis familiebudsjettet fra før er stramt.

Men til gjengjeld får du altså en familiebil der du kjører på første klasse hele tiden. Har du råd, er jeg ikke redd for å anbefale denne.

Lykke til med valget!

Les test av R-klasse – den ultimate familiebilen

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dette er SUV-ene med flest feil og problemer

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: