Mercedes-blokaden fortsetter

Overprøver domstol - tusenvis av biler blir ikke registrert.

Storselgeren A klasse er en av modellene som risikerer å få salgsforbud av EU, dersom ikke Mercedes jenker seg. Frankrike har allerede stoppet salget av både A  og B klasse.
Storselgeren A klasse er en av modellene som risikerer å få salgsforbud av EU, dersom ikke Mercedes jenker seg. Frankrike har allerede stoppet salget av både A og B klasse.

Feiden mellom EU og Mercedes ser ikke ut til å ta slutt med det første.

Mercedes-Benz fortsetter å bruke et kjølemiddel i klimaanlegget som er blitt ulovlig i EU. Frankrike har nedlagt forbud mot registrering av nye A- og B-klasse.

Forrige uke opphevet riktignok en fransk domstol forbudet mot å selge Mercedes - men den franske regjeringen opprettholder fortsatt blokaden. Og andre land kan følge etter.

LES OGSÅ: Dette er folkets nye luksusfavoritt

A-klasse.
A-klasse.

Sakens kjerne

NAF mener krangelen kan føre til diplomatiske utfordringer mellom Tyskland og resten av EU-landene.

Uenigheten skyldes at Daimler, som produserer blant annet Mercedes-Benz, fortsetter å benytte et kjølemiddel som gir et stort bidrag til drivhuseffekten. Kjølemiddelet R134a ble forbudt å bruke i nye klimaanlegg fra 1. januar 2013.

Begrunnelsen Daimler gir for ikke å bruke det nye middelet (R1234yf), er at de mener det kan være giftig ved utslipp eller brann.

– Dette avviser produsenten av kjølemiddelet, og sier at Daimler er alene om sin bekymring og motstand. De tyske myndighetene har gitt Daimler midlertidig lov til å bruke det ellers forbudte kjølemiddelet, forteller Engebretsen.

Les vår test av Mercedes A-klasse her

Forbud

Daimlers angivelige brudd på EU-reglene har fått Frankrike til å forby registrering av nye Mercedes A- og B-klasse samt Mercedes SL som er produsert etter 1. juli i år. Resultatet så langt er at 4.518 biler ikke er blitt levert til Frankrike. Av disse er 2.704 allerede solgt, skriver vibilagare.se.

Den franske regjeringen understreket nylig i en pressemelding at de står på sitt, så lenge Mercedes ikke forholder seg til EU-reglene.

Gir seg ikke

Det er slett ikke utenkelig at også andre land kan også følge etter i Frankrikes fotsport.

Resultatet vil naturligvis kunne få enorme økonomiske konsekvenser for Mercedes – men foreløpig ser det ikke ut til at de har tenkt å gi seg.

Det er altså den tyske regjeringen har ifølge Reuters fått en frist fram til 20. august på å forklare bakgrunnen for denne beslutningen.

LES OGSÅ: A-klasse har sørget for ny salgsrekord