Mercedes-Benz: Nå kommer Facebook til bilen din

Nå skal det til og med bli trafikksikkert. Se hvordan!

Nye Mercedeser er stort sett hyggelige steder å oppholde seg. Men savner du vennene dine, og nyttige tips fra dem, kan du nå snart glede deg over en spesialdesignet Facebook app som gir deg tilgang til nettverket ditt også i bilen.
Nye Mercedeser er stort sett hyggelige steder å oppholde seg. Men savner du vennene dine, og nyttige tips fra dem, kan du nå snart glede deg over en spesialdesignet Facebook app som gir deg tilgang til nettverket ditt også i bilen.

Du har sikkert hørt argumentet fra tvilerne: "Sosiale nettverk gjør folk late, og får dem til å sitte hjemme foran skjermen og taste i stedet for å treffe venner ansikt til ansikt".

Snart kan du kjøpe deg en ny Mercedes, invitere tvilerne inn i passasjersetet, og demonstrere med all tydelighet hvor feil de tar. For denne uken introduserer Mercedes i USA en ny Facebook-applikasjon til multimedia-anleggene i bilene sine, som blant annet kan plukke ut stedsbasert informasjon om vennene dine og kombinere det med bilens GPS-system.

Plukker ut stedsbasert informasjon

Internett i bil er ikke nytt. Det er heller ikke GPS. Og med eksempelvis en iPad eller smartphone med Facebook-tilknytning har man kunnet ha relativt god oversikt over venners gjøren og laden - og ikke minst deres oppholdssted - når man har vært ute og kjørt også tidligere.

Men, det har vært upraktisk, og dermed kostet verdifull konsentrasjon bak rattet. Og stikk i mot hva man kanskje tror når man hører "Facebook i bilen" er det trafikksikkerheten som Daimler AG nå ønsker å bidra til.

Les også: Snart er wifi i bilen standard-utstyr

Dermed er det begrenset hvilken Facebook-informasjon man kan få gjennom denne appen; du kan likegodt først som sist glemme å korte ned ventetiden i kø med å surfe gjennom profilbildene til hun som var søtest i klassen på ungdomsskolen, eller å engasjere deg i intelligente statusmeldinger av typen "åh, er det virkelig muuulig".

Så lenge bilen er i bevegelse vil det ikke være mulig å bruke Facebook-funksjoner som betinger inntasting av data, eller - etter hva vi forstår - levende bilder eller andre elementer som er egnet til å ta førerens oppmerksomhet bort fra veien. Kun forhåndsprogrammerte standardmeldinger skal kunne postes i fart, betjent ved hjelp av en slags joystick.

Henter inn tips fra venner

Slik sett skal systemet være like trygt i bruk og ta samme førerhensyn som et moderne handsfree-system når det gjelder mobiltelefoni.

Hva blir da igjen, spør du kanskje. Svaret er "ganske mye", og mulige bruksområder "ganske mange" - i hvertfall på litt sikt.

Eksempelvis kan du underveis på turen få opp lister med hvilke av vennene dine som er i nærheten der du passerer, hvis du skulle få lyst til å stikke innom på en liten visitt. Er du sulten kan du søke etter restauranter som Facebook-vennene dine har anbefalt - eller "likt", som det heter i Facebook-verdenen. Og dette er bare begynnelsen.

Les også: Jens brukte Facebook for å finne igjen bilen sin

Facebook-appen er utviklet på bare et halvår av Mercedes egne software-ingeniører i Palo Alto, California, ikke langt unna Facebooks hovedkvarter. Og de har også vært med i utviklingen og kommet med konkrete råd og bidratt til å løse utfordringer underveis. Ergo er man også hos Facebooks Partnership and Platform Marketing-avdeling svært stolt over nyvinningen, som sikkert vil bli kopiert av andre bilprodusenter ganske snart.

Over hele verden?

Mercedes-Benz USA lanserer altså appen under Consumer Electronics Show i Las Vegas denne uken, og vi går ut fra at det dermed er svært kort tid til det faktisk kan bestilles og tas i bruk. Og siden internett generelt og Facebook spesielt er et univers uten landegrenser burde det ikke være noe i veien for at det snart kan leveres i Mercedes-produkter i resten av verden også.

Del med Facebook-vennene dine!

Pris sies det ikke noe om i meldingen fra nyhetsbyrået Reuters, men man gjør oppmerksom på at én klar begrensning er nedfelt i systemet; nemlig at det ikke åpner for tredjeparts apper. Altså kan du ikke spille Facebook-spill i bilen.

Enda godt, ellers kunne man kanskje risikert å bli bombardert med spillforespørsler til "Your Empire" og "Your Horoscope" og alt hva det heter fra de som ligger foran og bak i køen...

Les også: Sporet opp stjålet bil via mobilens koordinater