Mercedes A-klasse 2011: Så tøff blir den nye A-klassen

Mercedes lekker ut de første skissene – før bilen skal ha premiere.

Mercedes A Klass Concept op
Mercedes A Klass Concept op

Tredje generasjon av Mercedes' minstemann A-klasse nærmer seg med stormskritt, og nå har fabrikken sluppet de første offisielle skissebildene av bilen som foreløpig går under navnet Concept A-klasse.

21. april har den premiere på bilutstillingen i Shanghai. Spionbilder og lekkasjer underveis har hintet mot at dette vil bli et solid brudd med de første A-klasse-generasjonene, og nå kan vi fastslå at det absolutt er tilfelle.

Tredørs-utgaven blir en av de mest sporty utseende "vanlige" Mercedesene noensinne. Dagens høyreiste og ganske snusfornuftige A-klasse-design er droppet til fordel for en langt mer coupe-aktig løsning.

Heftig front

Mercedes har også gjort et smart grep med taklinja som tilsynelatende faller brattere enn den egentlig gjør. Det har de fått til ved å gjøre bakre sidevindu både kort og sterkt smalnende. Det er positivt for plassen i baksetet og i bagasjerommet – men det vil overraske oss stort om ikke dette baksetet føles som et ganske klaustrofobisk sted å være.

Fronten er ellers det mest karakteristiske ved bilen. Her ser vi klar inspirasjon fra den lekre konseptbilen F 800. Lyktene er trukket langt ut til sidene og flankerer en diger, todelt grill. Som Mercedes selv sier det i pressemeldingen til bilen:

"Mercedes- Benz-stjernen ser ut til å være omgitt av en stjernehimmel. Der det vanligvis er åpninger eller lameller, består grillen av mange metalliske sølv-"prikker". Dette temaet gjenspeiles også i utformingen av felgene".

Les hvorfor det har blitt tryggere å kjøpe Mercedes – klikk her:

Mercedes-A-Klass-Concept-in
Mercedes-A-Klass-Concept-in

Avansert utstyr

Det sporty preget fortsetter innvendig. Dashbordet skal ha form som en flyvinge og er trukket med et transparent, elastisk tekstilstoff.

Mercedes kan fortelle oss at formen på ventilene i dashbordet minner om jetflymotorer. De viktigste instrumentene i instrumentpanelet er i rødt, og inspirert av en jetmotors etterbrenner. Den sentrale kontrollenheten er utformet som et moderne flightpanel, der girspaken har form som en flystikke.

Men det er ikke bare utseendemessig at den nye A-klassen tar store sprang. Også teknologisk innleder den en ny æra for kompaktklassen til Mercedes. Concept A-klasse kommer blant annet med firesylindret bensinmotor fra den nye M270-serien, den har direkteinnsprøytning, turbolading og dobbelclutch-girkasse. Concept A-Klasse er utstyrt med 2-litersvarianten av den nye motoren, som yter 155 kW/210 hk.

LES OGSÅ: De sparer over 80 000 kroner på ny Mercedes

Mercedes tilbyr også mye avansert ekstrautstyr, blant annet er dette verdens første bil i kompaktklassen som har et radarbasert kollisjonsvarslingssystem med adaptiv bremseassistanse som senker risikoen for påkjørsler bakfra. Collision Prevention Assist gir en visuell og akustisk advarsel til en mulig uoppmerksom sjåfør, og klargjør bremseassistansen for optimal oppbremsing i det øyeblikk føreren trår på bremsepedalen.

Sprekere image

For Mercedes er dette en etterlengtet måte å bygge et sprekere image i denne klassen på. Det er ingen hemmelighet at dagens A-klasse-kjøpere jevnt over er godt voksne mennesker. Og mens Smart stadig sliter med å få fotfeste, kan Mercedes trenge en bil som appellerer til de unge og urbane.

Den kommer helt sikkert i minst to versjoner, tre- og femdørs. Samtidig er det grunn til å tro at kommende B-klasse blir mer lik dagens modell – slik at den kan holde grepet på kjøperne som er ute etter en mindre bil med flerbruksegenskaper.

Det er naturligvis altfor tidlig å snakke om priser på nye A-klasse, men veldig mye opp i pris vil den neppe gå. Mercedes kommer til å sende den rett i strupen på BMW 1-serie og Audi A3 og i prissettingen kommer de helt sikkert til skjele mye til disse to modellene.

Del med Facebook-vennene dine

Mercedes-A-Klass-Concept-ba
Mercedes-A-Klass-Concept-ba

Lyst på mye større Mercedes? Denne får du nå til halv nypris