Mercedes 280 SL: Bak alt skrotet skjulte det seg en bilskatt

Denne er kåret til en av verdens vakreste biler

Her har Mercedes sportsbilen stått og samlet støv i 21 år... (Foto: Privat)
Her har Mercedes sportsbilen stått og samlet støv i 21 år... (Foto: Privat)

Vi slutter aldri å undre oss over hva som finnes i låver og skjul rundt om i verden. Tydeligvis mye mer enn man aner ...

Nå har det som er kåret til en av verdens vakreste biler – mange ganger – dukket opp i Texas i USA. Nemlig en Mercedes-Benz 280 SL, også kalt Pagode eller W13 på Mercedes-språket.

At bilen er vakker, er det liten tvil om. Dette er Mercedes fra den skikkelig gode, gamle tiden. Fra den gang Mercedes-stjerna virkelig funklet på bilhimmelen!

Blant skrammel og skrot i 21 år

Her har den altså stått i hele 21 år, men det ser ut som den har klart seg bra.  (Foto: Privat)
Her har den altså stått i hele 21 år, men det ser ut som den har klart seg bra. (Foto: Privat)

Så mye Mercedes får du for 49.900 kroner:

Men livet kan være uforutsigbart også for en stjernebil. Denne bilen ble kjøpt fra første eier og den nye eieren kostet på bilen en full gjennomgang og satte den i garasjen. Det var i 1991 – og der har den stått siden. Altså i hele 21 år, sammen med diverse rot og rask inntil en dame med navn Cynthia kom over den for kun kort tid siden.

Hun oppsporet bilens eier og fikk kjøpe den og det er hun som nå selger den videre med håp om at bilen får et mer verdig liv. Prisen er satt til 29 000 doller, eller ca. 165 000 norske kroner.

Interessert? Ta kontakt med Cynthia her:

280 SL kom i 1967 og var den kraftigste.
280 SL kom i 1967 og var den kraftigste.

Påkostet før den ble satt vekk

Denne 280 SL ble solgt av Van Winkle Mercedes i Dallas. Og all original dokumentasjon medfølger. Bilen ble som nevnt gjennomgått før den ble satt bort og den ser slett ikke så aller verst ut, etter alle disse årene i skjul.

Men at den trenger en skikkelig runde med bøtte, såpe og svamp er det i alle fall ikke noen tvil om. Både fugleskitt og støv preger nå den engang så gromme sportsbilen.

Michelin X dekkene med hvit stripe ser nesten helt nye ut, interiør og dashbord ser rimelig greit ut. I alle fall på bildene og motoren går rundt, men Cynthia har ikke startet den.

Les vår test av Mercedes SLS AMG her:

170 Hk fra en 2,8-liters motor var heftige saker på 60-tallet. Toppfarten var 200 km/t blank.   (Foto: Privat)
170 Hk fra en 2,8-liters motor var heftige saker på 60-tallet. Toppfarten var 200 km/t blank. (Foto: Privat)

Eventuell rust er nok det som er den største utfordringen på disse. Hvordan dette eksemplaret er i så måte, vet vi ikke noe om, men den ser rimelig hel og pen ut – tross alt!

Pagoden var en etterfølger til Mercedes sin populære SL-serie på 50-tallet. Den ble bygget fra 1962 og fram til 1971, da neste generasjon SL tok over.

Mercedes 300 SL: Unik sportsbil med adelig fortid – funnet i en hekk


Kort, bred og kraftig

Bilen er både en coupe og cabriolet da den har en hardtop som kan brukes om du ikke vi ødelegge sveisen eller ha trekk. Bilen er kort, bred og kraftig og er for lengst en billegende.

Sealed beam lykter på USA-utgaven
Sealed beam lykter på USA-utgaven

Den fantes som både 230 og 250 i tillegg til 280. Sistnevnte kom først i 1967 og rekkesekseren på 2,8-liter leverte ikke mindre enn 170 hestekrefter og 240 Nm i moment. Det var brutalt mye på slutten av 60-tallet.

280-utgaven nådde akkurat 200 km/t i toppfart, mens bensinforbruket var oppgitt til 1,65 l/mil, uten at noen brydde seg nevneverdig om nettopp det. Dette var på den tiden at superbensin var rød og luktet godt ...

SL var også en av de aller første bilene som ble levert med radialdekk som standard.

Halvparten endte i USA


Mercedes Pagoda er kåret til en av verdens vakreste biler -mange ganger. Ikke uten grunn!
Mercedes Pagoda er kåret til en av verdens vakreste biler -mange ganger. Ikke uten grunn!

Mercedes SEC: Nå er denne veteran

23.885 eksemplarer av 280 SL ble produsert. Ganske nøyaktig halvparten av disse fant veien over Atlanteren. Disse bilene har veldig ofte automatgir og aircondition – slik som dette eksemplaret.

Da broom.no var i kontakt med selger fredag, hadde hun allerede fått flere seriøse henvendelser. Men som hun skriver: "Won't know until the money is in the bank". Eller på norsk: Man vet ikke sikkert før pengene er på konto.

Akkurat det kan vel mange bilselgere skrive under på...

Les også: En av verdens mest verdifulle biler funnet under skrothaug!