Mer og mer vanlig med Facebook-taxi

Og det setter taxinæringen svært liten pris på.

Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox.com)
Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox.com)

Stadig flere annonserer på Facebook at de kan ta kjøreoppdrag i helgene for venner og bekjente, men er det lovlig?

Rogalands Avis har fått bekreftet fra flere unge at det er vanlig at en i gjengen annonserer at han er ledig for kjøreoppdrag i helgene.

1000 venner tilbys kjøring

Dette er et eksempel som lå ute på Facebook:

«Dersom du trenger skyss i kveld, ta en telefon til .........., raskt, trygt og billig, oli, oli.»

Vedkommende hadde over 1000 venner, og da kan det jo bli litt kjøring.

Men er dette en form for pirattaxi?

Kjører venner mot betaling

– Den som skal drive persontransport mot vederlag må ha tillatelse. Dette er utgangspunktet, sier politiadvokat Fredrik Soma til Rogalands Avis.

– Men Facebook er jo et nettsted for venner?

– Man kan ikke forhåndsannonsere pirattaxivirksomhet på Facebook for å forsøke å omgå reglene. Vennebegrepet er vel også ofte noe løsere på Facebook. Så lenge man tilbyr dette til allmennheten eller en større krets av personer rammes man av forbudet og risikerer å bli straffet for forholdet, svarer Soma.

Uakseptabelt for næringen

Rogaland Taxi hadde heller ikke hørt om Facebook-annonseringen.

– Dette har jeg aldri vært borti, men for oss går grensen mellom vennekjøring og pirattaxi, om man tar betaling. Og for oss er dette helt uakseptabel virksomhet, sier direktør i Rogaland Taxi, Svein Svimbil.

Han har ikke merket Facebook-kjøring på helgestatistikkene for Stavanger-taxiene, men tror at dette kan bli et problem på sikt.

– Facebook er et stort nettsted, som mange deler. Og det er også mulig å lage grupper, som dermed ikke bare når dine venner, men andres venner. På den måten kan en jo annonsere denne type pirattaxi for flere tusen mennesker, sier Svimbil.

Ble lurt til å annonsere

Rogalands Avis har pratet med en som annonserte taxitilbudet, men som sier at det var en kamerat som la ut en falsk profiloppdatering.

– Jeg fjernet oppdateringen på min Facebook-status så snart jeg oppdaget hva han hadde gjort. Jeg har ikke lappen en gang, sier han, men legger til at det er vanlig i ungdomsmiljøene at denne type kjøring annonseres på Facebook.

– Jeg ser også at dette kan være i gråsonen mellom en vennetjeneste og pirattaxi, og det var derfor jeg ikke ville bli assosiert med denne type virksomhet.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rogalandsavis.no - her:

LES OGSÅ: Kjørte pirattaxi - mistet bil og førerkort