Norske bilister får utbetalt 6,5 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse hvert år. Men i tillegg kommer store beløp som aldri blir innrapportert. 
Norske bilister får utbetalt 6,5 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse hvert år. Men i tillegg kommer store beløp som aldri blir innrapportert. 

Mener nordmenn roter bort to milliarder kroner – hvert år

Slurver når vi bruker egen bil i jobben.

Kjøregodtgjørelse er en verdifull kompensasjon for de som bruker privatbilen i jobbkjøring. Og det er det mange av oss som gjør.

Norske bilister mottar hele 6,5 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse hvert år. Likevel går halvparten av bilistene glipp av penger, fordi de av ulike årsaker unnlater å gjøre krav på all kjøregodtgjørelse når de bruker egen bil i jobbsammenheng.

– Gir bort bilen til jobben

Det norske teknologiselskapet Autogear spesialiserer seg på elektroniske kjørebøker. De mener at norske bilister årlig går glipp av hele to milliard kroner i skattefri godtgjørelse.

En fersk undersøkelse gjort av Norstad viser at 28 prosent av befolkningen bruker privatbil i jobben. Ytterligere syv prosent har krav på kjøregodtgjørelse i forbindelse med idrett, politisk arbeid mv.

– Bruker man egen bil i jobb, har man krav på kjøregodtgjørelse. Bruker man egen bil uten å få kjøregodtgjørelse, gir man bort bilen til jobben. Her går nordmenn glipp av enorme pengesummer hvert år, sier daglig leder i Autogear, Annar Bøhn.

Visste du at det er ekstra lønnsomt å ha elbil – her også?

Reiseregning eller kjørebok

Kjøregodtgjørelsen skal dekke inn verditap, drivstoff, slitasje, forsikring og andre kostnader du måtte ha på bilen. Statens sats for kjøregodtgjørelse er 4,10 kroner per kilometer, hvorav 3,80 kroner er skattefritt. Når man krever kjøregodtgjørelse, bruker man enten reiseregning eller kjørebok.

– Halvparten av de som har krav på kjøregodtgjørelse, gjør ikke krav på full kjøregodtgjørelse. Her går norske arbeidstakere glipp av store pengesummer. Vi tror heller ikke norske arbeidsgivere ønsker dette, så her er det snakk om å jobbe sammen for å finne bedre løsninger, sier Bøhn, i en pressemelding.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at 5,6 milliarder av kjøregodtgjørelsen går til lønnsmottakere, og 900 millioner til selvstendig næringsdrivende som bruker sin privateide bil i jobben.

Denne kan du spare over en million på

Mye går tapt i småturer

Det er særlig i distrikts-Norge at privatbilen brukes til mange jobbærender.

– Private biler bidrar årlig med 1,6 milliarder kilometer i næringslivet. Privatbiler er avgjørende for at næringslivet holdes i gang. Særlig på steder der kollektivtilbudet er mindre utviklet er mange avhengig av å bruke bilen sin i jobbsammenheng. Da er det også viktig at man krever betalt for kjøringen, bilhold er kostbart, sier Annar Bøhn.

Tallene fra undersøkelsen indikerer at mye går tapt i småturer. Når man fører kjøregodtgjørelse kan det være enkelt å glemme slike turer. Det kan også være fort gjort å tenke at de ikke gir særlig utslag. Undersøkelsen viser imidlertid at det utgjør betydelige pengesummer, som skulle tilfalt arbeidstakerne.

Kjører du i jobben? Da skal det ikke mye til å ha gratis bil