Mener han ble offer for livsfarlig bil-lek

Svinger over i motsatt kjørebane. Så er det om å gjøre å ikke gi seg først.

En hjemmesnekret rullestolrampe er nødvendig for at Kristoffer Hansen skal kunne komme seg inn og ut av huset på egenhånd. (Foto: Marius B. Staveli, finnmarkdagblad.no/ANB)
En hjemmesnekret rullestolrampe er nødvendig for at Kristoffer Hansen skal kunne komme seg inn og ut av huset på egenhånd. (Foto: Marius B. Staveli, finnmarkdagblad.no/ANB)

«Trafikkulykke, Bjerkvik. Politi, ambulanse og brannvesen sendt til stedet etter melding om trafikkuhell mellom to kjøretøy omtrent 1 kilometer sør for Bjerkvik i retning Narvik. To personer i hver bil som alle er sendt til Narvik sykehus. Ingen skal være livstruende skadet. En av bilene skal ha vært over i feil kjørefelt da uhellet inntraff. Førerkortet til denne personen er beslaglagt.»

Dette er loggen fra Midtre Hålogaland politidistrikt 25. juni klokken 23.05. For 16 år gamle Kristoffer Hansen fra Nordvågen var resultatet tre uker på sykehus. Ferien, føttene og bursdagsfeiringen ble ødelagt – grunnen kan være en livsfarlig lek.

«Hilste på»

Politiet mistenker at ulykken i Bjervik er et tilfelle av ungdomsleken «hilsing» - på amerikansk «chicken».

– Ungdommene svinger over i motsatt kjørebane og ser hvor lenge den andre tør å kjøre før vedkommende viker unna, forklarer stasjonssjef Terje Hanssen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Ulykken er et faktum når den ene kjører over i igjen motsatt kjørefelt for å unngå en frontkollisjon. Samtidig svinger førstemann tilbake i sin kjørebane.

Politiet mistenker to «hilse»-ulykker i år, den ene på Fagernesveien i vår, og den andre er nettopp ulykken i Bjerkvik i juni.

Moren til Kristoffer Hansen, Rigmor Helen Hansen, var ikke i tvil om at det var uvøren lek som forårsaket ulykken.

– Jeg er selvfølgelig bitter. Jeg skulle ønske at det var sjåføren av den andre bilen som lå her, og ikke Kristoffer, sa hun til Finnmark Dagblad i juni.

Fortsatt under etterforskning

Ulykken på Fagernesveien ved havna er ferdig etterforsket, men ikke avgjort.

Ulykken i Bjerkvik er fortsatt under etterforskning.

– Begge sjåførene fra ulykken på Fagernesveien har foreløpig fått forelegg for samme overtredelse, uaktsom kjøring, forteller politiadvokat Torgeir Kvitvik.

– Akkurat hvor utbredt dette er vet vi ikke. Det er en type ulykke som er vanskelig å vite hva som har skjedd. Sjåførene er også veldig forsiktige når de prater med oss.

Ungdommene har kjennskap

Avisa Fremover i Narvik har tatt kontakt med ungdommer som har førstehåndskjennskap til fenomenet. Mange skal ha prøvd det, og enda flere har sett det skje.

Ida Mikaelsen og Carina Jacobsen opplevde det torsdags kveld, riktig nok med en moped.

– Vi kjørte mot byen på Fagernesveien når en moped plutselig la seg over i mitt kjørefelt. Jeg måtte bremse ned kjapt, det var rimelig ekkelt, forteller Carina Jacobsen.

Hun er ikke sikker på om mopedkjøreren bare ville tulle med den andre mopeden han var ute og kjørte med, eller med Carina Jacobsen.

– Med en gang vi var forbi så jeg at han la seg tilbake i feil veibane, forteller Carina Jacobsen.

Etter sengetid

Det er om natten «hilserne» skal være mest aktive.

– Om vi vet om det? Klart vi gjør, det er et velkjent fenomen. Men det er ganske uskyldig da forteller to kompiser slutten av tenårene, til Fremover.

De to kompisene har sett flere tilfeller av «hilsing» i sentrum av Narvik.

– I forhold til antall ganger det skjer, så er det ikke så farlig. Men det er fort gjort, trafikken kødder du ikke med. Om du vil risikere ditt eget liv er en ting, men når du blander inn andres liv blir det noe helt annet, sier de.

– Skulle ønske de hadde min smerte

Kristoffer forklarte hendelsen slik:

De så en møtende bil komme i deres kjørefelt. Kristoffers svigerbror, som var sjåfør, bremset for å unngå kollisjon, men den andre bilen så ikke ut til å skulle skifte felt. I siste liten svingte svigerbroren over i motsatt kjørefelt for å unngå kollisjon, men den andre sjåføren skiftet felt omtrent samtidig.

– Jeg skulle ønske sjåføren kunne kjenne hvor vondt jeg hadde det. At sjåføren fikk oppleve hvordan det er å få ødelagt sommeren, bursdagen og muligens en del av livet sitt, sa Kristoffer til Finnmark Dagblad etter ulykken.

Han var takknemlig for at han hadde dratt setet så langt tilbake som mulig. Hvis ikke hadde føttene forsvunnet.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos finnmarkdagblad.no - klikk her