Med takluka åpen i 15 minus

Runar hadde én bil med problemer. Nå har han to.

frossen toyota (Foto: Privat)
frossen toyota (Foto: Privat)

– Hvem fortjener en skikkelig bil-julegave?

For en heldig person/familie kommer julenissen også like over nyttår. Og da har han med seg ikke mindre enn en bil i sekken sin. En splitter ny Ford Grand C-Max til fri benyttelse i ni måneder

Sammen med Ford Motor Norge er vi i Broom nå på jakt etter de eller den som aller mest fortjener dette.

Denne e-posten har vi fått fra Runar i Brevik – og her er hans begrunnelse for å få eksklusivt julenissebesøk:

Hastekjøp av Audi

Vi er en familie på fem som bor på ei lita øy hvor ei lita bilferje bringer oss over mellom Sandøya og Brevik i Porsgrunn kommune.

Etter mye plunder med vår 1998 Avensis har vi i høst slitt med varmeapparatet. En EU-kontroll i november avslørte at en dårlig toppakning gjorde at varmeapparatet fikk luft i systemet, som gjorde det temmelig kaldt i bilen etter hvert som vinterkulda kom. Flere lokale verksteder sa at vi måtte vente til etter jul med en slik reparasjon - i tillegg vurderte vi det til at en slik reparasjon nesten ville koste like mye som bilen er verdt.

Vi gjorde da et hastekjøp privat, fikk høre at Audi A6 1996-modell var en god bil. Far i huset ignorerte at bilen var vanskelig å starte - "sikkert bare at jeg ikke kjenner´n helt ennå". Joda, Audien gikk, og Avensisen ble parkert litt lenger bort i hagen i påvente av at et verksted kunne ta den etter jul.

Forrige eier hadde bestilt service på Audien, og vi var rimelig lykkelige over å få "ny" varm bil som skulle redde oss fra den kalde vinteren. Bilen ble med over til øya og parkert for natten.

Kult med takluke!

Dagen etter skulle jeg kjøre min datter til siste skoledag før jul, helt til Porsgrunn. Hun skulle slippe buss, og kunne sove en time lenger enn vanlig - vi har jo god tid, sa fatter´n!

For sikkerhets skyld sto fatter´n tidlig opp for å starte bilen så den var varm til vi skulle dra. Men bilen ville ikke starte! Mye kinning, men ingen tegn til liv. Tenåringsdattera ble litt olm i blikket da hun skjønte at tidsplanen røk. - Spring til ferja, sa jeg. Hun forsvant - og da skjedde det noe!

Idet batteriet høres nesten tomt ut for strøm så åpner takluka seg! Jeg tror ikke mine egne øyne. Bilen som er isbelagt av nattefrost på alle vinduer gir meg plutselig panoramautsikt på morgenhimmelen, og jeg ser rett ut i 15 minus. Jeg prøver å ignorere det, og prøver å starte den en siste gang. Og den starter!

Jeg bestemmer meg raskt for å prøve å innhente dattera og ferja. Bilen oppfører seg litt rart, motoren ruser opp og ned hele tiden, men jeg rekker ferja og dattera. Motoren må stoppes når jeg kommer ombord, og jeg frykter at jeg ikke vil komme i land når vi ankommer Brevik. Men til min store forundring starter bilen. Jeg kjører i land, og først nå prøver jeg å få igjen takluka.

Neida, ingen ting skjer. Jeg har aldri hatt takluke i noen bil før, og synes det er litt kult også. Så vi legger i vei til Porsgrunn med åpen takluke i minus 15 grader, og med en motor som ruser opp og ned. "Det blir nok bra bare den blir varm", sier jeg optimistisk. Men motoren blir varm, og oppfører seg på samme måte. Litt artig med automatgir som da hele tiden driver og girer fordi motorens turtall jager opp og ned...

Sur Avensis uten tenning

Utenfor skolen er dattera glad for at det ikke er noen medelever tilstede når jeg slipper henne av. Og hun trekker et lettelsens sukk når jeg sier at jeg nok ikke kan hente henne, da jeg nok må på verksted med bilen igjen.

På verkstedet får jeg beskjed om at det kan ta litt tid nå rett før jul. Jaja, tenker jeg, vi har jo Avensisen.

Lille julaften kom, og jeg hadde et håp om at de skulle ringe fra verkstedet før vi skulle reise til svigermor, en times kjøretur unna. For sikkerhets skyld satte jeg en varmeovn inne i Avensisen slik at den skulle være varm dersom vi måtte ta den. Vi kunne jo ikke regne med varme fra varmeapparatet.

Og noen timer før avgang skjønte vi at vi måtte ta den gamle Avensisen. Og før vi dro rakk vi å være med å synge julen inn på øyas bedehus. Julegrøten ble spist, og alle fikk beskjed om å kle seg godt til en lengre kjøretur i kald bil. Bilen ble fylt opp med gaver og diverse, vi skulle jo overnatte og med fem stykker i bilen ble det temmelig fullt. Så var det 10 minutter til ferja skulle gå, og tid for å dra...

For første gang på syv år nekter Avensisen å starte! Ikke sjans i havet!

God nabo reddet julen

Ferja går uten oss. Men far er optimistisk. Det går flere ferjer, sier han. Han prøver å starte til det ikke er mer batteri igjen. Henter så en stor lader fra ei skøyte nede i båthavna. Motoren farer rundt, men ingen tenning. Far gir opp, og innser at svigermor og julemiddagen er utenfor rekkevidde.

Da kommer naboen forbi. Han har hørt at vi forsøkte å starte, og forsto tydeligvis situasjonen. "Jeg skal ikke bruke bilen på et par dager. Ta den", sier han.

Vi hadde planer om å komme hjem første juledag, så det passet perfekt. Slik situasjonen er klarer vi ikke å takke nei til tilbudet.

En nesten ny Ford Mondeo ble vår i to dager. En drøm å kjøre. Svigermor og julemiddag ordnet seg, og vi kom både fram og tilbake uten å bli nedkjølt.

Og tredje juledag står fremdeles Audien på verksted, og Avensisen som en isklump i hagen...

Med vennlig hilsen Runar og familien, Brevik.

Du kan vinne

Har familiebilen brutt sammen midt i julestria? Har utgiftene kommet så tett at du må velge mellom julegaver eller verkstedbesøk? Eller er det en helt annen grunn til at du fortjener å stikke av med bilen?

Da vil vi gjerne høre fra deg også. Send inn din historie og begrunnelse for hvorfor akkurat du fortjener å vinne. Er du den heldig utvalgte, får du altså Ford-julenissen på besøk tidlig i januar.

Send e-post til julegave@broom.no – så er du med!

Moro å glede noen

– Jeg vet at det er mange der ute som virkelig kan trenge en oppmuntring.

– Jeg ser fram til å lese mailene som kommer inn. Og så skal det bli veldig moro å glede noen som virkelig fortjener det med en bil, sier Brooms egen Jan Erik Larssen.

Har du sett dette? Jan Erik kjører superbilen SLR

Dette er premien

Premien er altså en Ford Grand C-Max – Fords splitter nye flerbruksbil. Dette er lillebroren til klasseleder S-Max og en bil som passer perfekt til aktive familier.

Grand C-Max har plass til inntil sju. Her får du både mye plass og høy grad av fleksibilitet. Doble skyvedører og nyskapende setekonfigurasjoner er som skapt for dem som virkelig trenger en smart familiebil. I tillegg har den teknologi og løsninger som vanligvis er forbeholdt luksuriøse biler.

Ford er kjent for å være klasseledende på kjøreegenskaper. Det gjelder også Grand C-Max. Her er det altså ikke bare passasjerene som har det bra, det er moro å kjøre den også.

Du kan lese mer om nye Ford C-Max her:

Vinneren får bilen til fri avbenyttelse i ni måneder. Det betyr at det eneste du trenger å betale selv er drivstoff og spylevæske!

bakfra-Ford-Grand_C-MAX_
bakfra-Ford-Grand_C-MAX_

LES OGSÅ: Noen kjøpte bil også på julaften