Mazda MX5 coupe
Mazda MX5 coupe

Mazda MX-5 coupe: Kjenner du igjen denne bilen?

Hint: Hvis vi fjerner taket, er den verdens mest solgte i sitt segment

Jo da – det er faktisk en Mazda MX-5 coupe! Det finnes da ikke, tenker du kanskje? Og du har nesten helt rett. Men bare nesten...

Akkurat hva som stoppet Mazda fra videre produksjon vet vi ikke, men etter tidligere coupe-suksesser, skjønner vi godt at de gav MX-5-en et coupeforsøk.

Renessanse

Mazda MX5 RS Coupe
Mazda MX5 RS Coupe

Eldre japanske biler begynner å få en skikkelig renessanse her i Norge. Særlig gjelder dette coupe-modellene som japanerne var veldig flinke til å lage av nesten hver eneste modell de hadde.

Venneløs og uten dame...

Det er helt tydelig at de etter hvert aksepteres som klassikere. Det er ikke så mange år siden det var helt motsatt. Det er egentlig nok å ”bla tilbake” til min egen ungdomstid på Lillehammer. Der kjørte du enten Volvo, Ford eller til nød visse Opel-modeller.

Kom du i noe japansk, skjønte du ingenting, ble stemplet som ”helt Nils”, måtte regne med å forbli venneløs – og dame fikk du i alle fall ikke. Koreanske biler som Hyundai og Kia hadde vi ikke en gang hørt om. Slik var det bare – og det er ikke sååå lenge siden.

Lange coupe-tradisjoner

Men dette har altså endret seg. Nå er det ikke lenger noen som ler av deg om du kommer i en fin Datsun 180 SSS, Mitsubishi Cordia eller en firedørs Toyota Crown - for den saks skyld.

Mazda er blant de bilene som har sterkest coupe-tradisjoner, tenk bare på RX-serien! Der er det mye lekkert! At Mazda har lyktes videre i ”sportsbil-light”-segmentet er braksuksessen Mazda MX-5 ytterligere et tegn på. Den er verdens suverent mest solgte roadster – eller cabriolet om du vil.

Mazda RX4, 1973
Mazda RX4, 1973
Mazda R100, 1969
Mazda R100, 1969

Denne japaneren gjør comeback:

Men det har altså vært gjort noen spede coupe-forsøk opp gjennom årene på MX5 også. Både i 1992, 1994 og 1996 kom det ymse prototyper som det ble heller lite eller ikke noe ut av...

Snurr på sakene

Først i 2002 begynte det å bli snurr på sakene. Da kom Miata RS E-Type (Vil tro at Jaguar ville hatt en innvending eller to på det navnet...)

Mazda-MX5-coupe-bakfra-rød
Mazda-MX5-coupe-bakfra-rød
Mazda-MX5-coupe-rød-forfra
Mazda-MX5-coupe-rød-forfra

Senere samme år kom så bilen som ble produsert i et svært begrenset opplag i 2003. Den het Miata RS-A Cup eller RS Coupe. Det var stort sett grillen og litt plastikk-styling som skilte RS-A Cup og RS Coupe fra hverandre.

Vi kjenner absolutt igjen coupeen fra den ordinære MX-5, som den naturlig nok også deler teknikk med. Jeg synes takbuen har en retro-klassisk linje som jeg kjenner igjen fra den lekre lille R100 fra tidlig 70-tall.

Bare 200 eksemplarer

Produksjonen skal i følge ryktene ha stoppet på bare ca. 200 enheter – altså mildt sagt en sjelden fugl. Den ble heller aldri solgt ny utenfor Japan, men noen biler har kommet til Europa som flyttegods og bruktimport etter hvert.

En del av eksemplarene har funnet veien til racerbanen. Coupe-utgaven skal være noe stivere enn roadsteren og er derfor mer velegnet til banekjøring.

LES OGSÅ: Denne Mazda-en er ikke hva den ser ut som:

Del med Facebook-vennene dine

Mazda-MX5-coupe-i-fart-gul
Mazda-MX5-coupe-i-fart-gul

Les også: 10 ting du ikke behøver å vite om biler

Hva mener du – burde Mazda lagd en coupe ved siden av roadsteren? Skriv inn i kommentarfeltet under: