Mars-tallene er helt uvanlige

Kun én prosent nye bensinbiler.

Mars ble en knallsterk måned for nybilregistrering i Norge. Elbilandelen ble rekordhøy, godt hjulpet av at Tesla leverte ut Model Y i ekstremt høye antall.
Mars ble en knallsterk måned for nybilregistrering i Norge. Elbilandelen ble rekordhøy, godt hjulpet av at Tesla leverte ut Model Y i ekstremt høye antall.

Etter to tunge måneder, ble det høyere tempo i antall nybilregistreringer i mars.

To ting er spesielt verdt å merke seg: Aldri før har elbilandelen vært høyere enn i mars, da var nærmere 90 prosent av alle førstegangsregistrerte nye personbiler elektriske. Og aldri har andelen nye bensinbiler vært lavere - den endte på én prosent.

Det viser ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Av 19.366 nye personbiler i mars, var 16.811 elbiler (86,8 prosent), mens rene diesel- og bensinbiler til sammen kun sto for 2,7 prosent av nybilregistreringene.

I mars ble det registrert 19,3 prosent flere nye personbiler enn i mars i fjor.

Nedgang

– Hvem hadde trodd at bildet skulle se slik ut for bare få år siden? Salget av nye diesel- og bensinbiler er trolig i ferd med å bli historie i Norge. Samtidig var andelen bensinhybrider og ladbare bensinhybrider i mars på ti prosent, som viser at ikke alle er klare for elbil riktig ennå, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

Til sammen i første kvartal i år ble det registrert 28.665 nye personbiler, det er 11,4 prosent færre enn i første kvartal i 2022. Dermed en nedgang fra i fjor.

Hos mange bilforhandlere har det vært relativt stille i lokalene i første kvartal. De to første månedene var særlig preget av registrering og utlevering av nye biler som var bestilt for lenge siden, og som kom til Norge i desember.

Fortvilet eier: Bilen har vært på verksted i fire måneder

DOMINERER: Av 19.366 nye personbiler i mars, var 16 811 elbiler (86,8 prosent). Foto: Scanpix
DOMINERER: Av 19.366 nye personbiler i mars, var 16 811 elbiler (86,8 prosent). Foto: Scanpix

El-prognose står ved lag

– Alt i alt ser det ut til at takten i antall nybilregistreringer er i ferd med å normaliseres etter første kvartal. Men vi må trolig nedjustere prognosen for 2023 som var på 154.000 førstegangsregistrerte nye personbiler. Hvor mye får vi se litt senere i år, sier Solberg Thorsen.

­– Mens prognosen om en elbilandel på 90 prosent ved slutten av året, står ved lag, sier han.

SUV med diger dieselmotor: Derfor blir den din for halv pris

TOPPLISTEN: Dette er de 10 mest solgte bilmerkene i mars.
TOPPLISTEN: Dette er de 10 mest solgte bilmerkene i mars.

Høyeste tall for en modell noensinne

Både kvartalet som helhet og mars som enkeltmåned, har vært preget av et rekordhøyt antall nye Teslaer. I første kvartal var 33,1 prosent – eller 9.474 av alle nye personbiler, en Tesla. Av disse var 8.717 Model Y.

I mars alene ble det registrert 7.445 Tesla Model Y. Det er ny registreringsrekord i løpet av en måned for et bilmerke i Norge, og det høyeste antall for en bilmodell noensinne. På andre og tredjeplass fulgte Toyota og Volkswagen både for kvartalet og i mars.

– For bilindustrien generelt kan det se ut til at det nå er noe mindre produksjonsutfordringer. Det kan kanskje bidra til litt kortere ventetid for de som har bestilt og nå bestiller nye biler, sier Solberg Thorsen.

Fikk heve kjøpet – på grunn av førersetet

Nylig avduket – kommer kun med diesel: