Mange vil ha fortsatt ha brukt dieselbil

Kanskje er ikke dette helt som mange tror?

Arnfinn Rustberggard i Gol Auto kan melde om fortsatt god etterspørsel etter brukte dieselbiler.
Arnfinn Rustberggard i Gol Auto kan melde om fortsatt god etterspørsel etter brukte dieselbiler.

Dieselmotoren er i hardt vær om dagen. Her hjemme har markedsandelen på diesel falt kraftig de siste årene, nå er den nede i under 20 prosent.

Samtidig er det svært mange dieselbiler i bruktmarkedet. Derfor er det også mye usikkerhet rundt verditapet på disse bilene.

Men er brukt dieselbil egentlig ukurante saker? En liten rundspørring vi i Broom har gjort hos et utvalg bilforhandlere tyder på det motsatte – og at det helt klart er geografiske forskjeller her.

I Tromsø og Arendal, i Verdal og Hallingdal går brukte dieselbiler unna like godt som før.

– Vi selger fortsatt godt med brukte dieselbiler, og henter biler både øst- og vestfra for å ha utvalg nok, sier Arnfinn Rustberggard i Gol Auto.

– Mest kjøper vi fra forhandlere, men også noe fra private, sier han.

Diesel lever lenge ennå

– Dieselmotoren har fortsatt mange fordeler å by på, og det er skuffende at ikke myndighetene tydeligere klarer å definere et skarpt skille mellom dagens Euro 6-motorer og gamle dieselmotorer med langt større utslipp. Disse er det fortsatt veldig mange av, og jeg er sikker på at det ville vært en klok politikk å tilby en vrakpant som effektivt reduserte dette antallet.

– Også dieselmotoren er i kontinuerlig teknologisk utvikling, men det er typisk for Norge at vi har en tendens til å gå vel fort frem av og til. Det blir litt spesielt når et så lite marked skal påta seg rollen som hovedpådriver til et teknologiskifte slik vi ser nå, mener han.

– Hvordan ser du for deg fremtiden for dieselen?

– Jeg er overbevist om at vi vil ha dieselmotorer i nye biler, og godt bruktsalg av diesel lenge ennå, understreker han.

SUV er en av biltypene som har hatt svært høy dieselandel i mange år. På biler som første generasjon Volvo XC60 finner du nesten ikke noe annet enn dieselmotorer..
SUV er en av biltypene som har hatt svært høy dieselandel i mange år. På biler som første generasjon Volvo XC60 finner du nesten ikke noe annet enn dieselmotorer..

Derfor bør mange fortsatt velge brukt dieselbil

Ikke noe problem hos oss

– Dette er ikke noe problem hos oss, svarer Trond Skevik i Prøven Bil Verdal, i en kommentar til Oslo-problemet med salg av brukte dieselbiler.

– I Midt-Norge har diesel fortsatt en andel av nybilsalget på 76 prosent, og ni av ti brukte biler vi selger har dieselmotor.

– Det er tradisjonelt mye diesel i distriktet; vi kan snakke om en sterk dieselkultur i store deler av Trøndelag, mener Skevik, som kan vise til gode priser og godt resultat med salg av brukte dieselbiler.

Troms sterkt dieseldistrikt

– Vår bruktbilbeholdning består av 95 porsent dieselbiler, og det lever vi godt med, sier bruktbilsjef Jim Novik i Teknisk Bureau i Tromsø.

– Vi har rett nok hatt et litt lavere bruktbilsalg hittil i høst, men det tror jeg har to årsaker: Vi har hatt mye flott vær - og folk er generelt litt forvirret for tiden, slik at en del sitter på gjerdet. Media-oppslagene fra Oslo har hatt sin virkning, men Troms er et sterkt dieseldistrikt. Her er det diesel som gjelder og går, med utgangspunkt i hvor og hvor langt folk skal kjøre, og hva de skal bruke bilen til.

– Folk vil ha noe som ikke bruker for mye drivstoff, og da er ikke nødvendigvis ladbare hybrider det billigste å kjøre med, sier Novik.

Dieselmotoren er under hardt press i Norge. Men i bruktmarkedet er det klare geografiske forskjeller.
Dieselmotoren er under hardt press i Norge. Men i bruktmarkedet er det klare geografiske forskjeller.

Nå hoper brukte dieselbiler seg opp på lager

Går unna i Arendal

– Salg av brukte dieselbiler er helt uproblematisk hos oss, fastslår Ove Hagen i J-M Auto i Arendal.

– Vi opplever at våre Volvo XC-modeller stadig er like sterkt etterspurt som noen gang, også med dieselmotor. Vi merker kanskje litt med V40, men det er nok også litt fordi dette er den modellen vi har størst volum av.

For de store bilene våre er etterspørselen sterk, og både priser og resultater er gode, sier Hagen.

Full fart i Nordland

– Jo takk, hos oss går det veldig bra for tiden, svarer Geir Flostrand i Jakhelln Bil i Bodø og Mo i Rana.

– Vi har ikke merket noen svekkelse av dieselsalget verken for nye eller brukte biler.

Typisk i vårt område er mye hyttefolk og lange avstander, og da er diesel det beste alternativet. Vi selger mye bil for tiden, og mye diesel - også diesel i kombinasjon med ladbar hybrid løsning, forteller Flostrand.

Les mer: Derfor stuper noe biler i pris

Usikre tider: Se mer i videoen under: