Mange venter for lenge med å skifte pære

Kan du gjette hvorfor?

Slik er det mange som kjører om dagen. Det er farlig, mener KNA. Foto: Newswire
Slik er det mange som kjører om dagen. Det er farlig, mener KNA. Foto: Newswire

Det er blitt dyrere og vanskeligere å bytte lyspærer på bilen. Derfor kjører mange med bare ett lys, skriver siste.no.

Det skaper trafikkfarlige situasjoner, mener KNA.

– Vi registrerer at det er svært mye kjøring med bare ett lys. Vårt inntrykk er at det er flere nå enn før, sier generalsekretær Jan Johansen i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) til Newswire.

Del med dine Facebook-venner

Vet ikke

Han tror problemet øker fordi flere bevisst utsetter å bytte lyspære, samtidig som mange ikke vet at de mangler et lys.

Utrykningspolitiet stopper stadig flere bilister som kjører med ett lys. Fra 2009 til 2010 var det en dobling av forenklede forelegg for overtredelsen, fra 664 til 1.125 forelegg.

– Problemet er at bilistene ikke selv kan skifte pære, slik man lett kunne på eldre biler. Mange biler må på verksted for å få skiftet pære. Vi har inntrykk av at bilistene vi stopper er klar over at de bare kjører med ett lys, sier distriktsleder Anne Grethe Bakkegaard i Utrykningspolitiet Buskerud, Asker og Bærum.

2.000 i bot

Mange nye bilmodeller har ikke varsling av defekte lys. Kombinert med bedre veibelysning, kan det derfor ta tid før en bilist blir klar over at noe er galt, mener KNA.

– Og kombinert med at det er blitt mer plundrete å få jobben gjort, er det mange som utsetter pæreskiftet, mener Jan Johansen.

Å kjøre med bare ett lys er trafikkfarlig, særlig på veier som ikke har veibelysning. Forholdene på stedet er avgjørende for hvordan UP reagerer når de tar bilister som kjører med ett lys.

– Alt etter alvorlighetsgraden gir vi muntlig eller skriftlig pålegg, eller forelegg. Tid og sted er viktig når vi vurderer reaksjonsform, uttaler Anne Grethe Bakkegaard i UP.

Boten for manglende lys på bilen er 2.000 kroner.

Fører til ulykker

Som bilist er man helt avhengig av at alle lys fungerer. Godt lys er spesielt viktig for bilførere over 40 år, siden de trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring for å se like bra.

– På mørke veier kan ett eller to frontlys være forskjellen på om man ser en fotgjenger som vil krysse veien eller ikke, påpeker Jan Johansen i KNA.

Han sier det kan være lurt å kjøre opp foran et butikkvindu for å sjekke om begge lysene fungerer som de skal.

På vinteren ser man ikke veimerkingen mange steder på grunn av snø og is. Bare skilt blir vasket og holdt synlige.

– Dermed blir det ekstra vanskelig å orientere seg i trafikkbildet med bare ett fjern- eller nærlys, og vi skal ikke se bort fra at manglende merking kan ha vært en medvirkende årsak til trafikkulykker, uttaler Jan Johansen.

* Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå, og KNA er blant byråets oppdragsgivere.

Les flere nyhetssaker på siste.nos motormagasin her

LES OGSÅ: Årets oblater kan bli de siste