En ny undersøkelse fra NAF viser at mange ikke vet hvor mye de har lov til å ha med i bilen. Nyttelast-grensen er noe alle bør kjenne til. Foto: NAF
En ny undersøkelse fra NAF viser at mange ikke vet hvor mye de har lov til å ha med i bilen. Nyttelast-grensen er noe alle bør kjenne til. Foto: NAF

Mange får en overraskelse når de pakker bilen

Det gjelder særlig de med elbil.

Sommer betyr bilferie for mange av oss. Og da er det erfaringsmessig mye som skal være med på tur. Mange laster bilen full og tyr til takboks eller tilhenger for å få med det siste.

Men hvor mye har du egentlig lov til å laste i bilen, på taket – eller i tilhengeren? Det er det mange som ikke er klar over.

Selv om bilen har bra med lasteplass, er det ikke slik at du bare kan dytte inn ubegrenset med bagasje.

Varierer fra bil til bil

– Bilen du kjører er godkjent for en maksvekt. Dette kalles nyttelast. Nyttelast er hvor mange kilo du kan ha med i bilen inkludert både passasjerer, drivstoff og bagasje, forklarer Nils Sødal som er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nyttelasten varierer fra bilmodell til bilmodell, og det er ikke alltid en naturlig sammenheng mellom bilens størrelse og hvor mye du kan ha med.

– Enkelte nye elbilmodeller har svært lav nyttelast til tross for romslig bagasjerom. Derfor er det lurt å være oppmerksom på nyttelast om du er på jakt etter en ny familie-elbil, sier Sødal, i en pressemelding.

Snart blir også bilskiltene digitale

Selv om elbilen er stor og rommelig, er det ikke sikkert det lov å ha med så mye som du tror i den. Foto: NAF
Selv om elbilen er stor og rommelig, er det ikke sikkert det lov å ha med så mye som du tror i den. Foto: NAF

Mindre trafikksikker

Det er flere eksempler på elbiler hvor du nærmer deg maks nyttelast med fem personer i bilen. Da er det ikke mye igjen til bagasje.

Taklast er også en utfordring for mange elbileiere. Særlig i starten var mange elbiler rett og slett ikke godkjent for å ha noe på taket. Tilhengervekt varierer også mye.

Grunnen til at bilen har en vektbegrensning, er at du ikke skal ha med mer enn det bilen tåler. Laster du inn for mye bagasje og går over vektgrensen, kjører du en mindre trafikksikker bil.

Å droppe service kan koste deg titusenvis av kroner

Ford Mustang Mach-E er en av elbilene som opprinnelig ikke kunne ha taklast. Men en endring nå i sommer, gjør at det har blitt tillatt.
Ford Mustang Mach-E er en av elbilene som opprinnelig ikke kunne ha taklast. Men en endring nå i sommer, gjør at det har blitt tillatt.

Forskjell mellom menn og kvinner

- Det er viktig å holde seg innenfor det bilen er dimensjonert for. Blant annet er bremsene laget for å tåle totalvekten bilen er godkjent for, sier Sødal.

Det er få områder som er så kjønnsdelte som bil og interesse for bil. En undersøkelse NAF har gjennomført, viser at kunnskapsnivået om ulike vektbegrensninger er langt høyere blant menn enn kvinner. Mens to av ti menn oppgir at de ikke kjenner til hverken taklast, nyttelast eller hvor tung tilhenger bilen kan trekke, svarer over halvparten av kvinnene det samme.

- Vi bor i et av verdens mest likestilte land, men i de fleste familier er det fremdeles mannen som har kontroll på bilen, sier Sødal.

Tar du sjansen? Det kan gi 6.000 kroner i bot

Slik pakker du sikkert

Når du kjenner til vektbegrensningene i bilen din, er det viktig å pakke bagasjen trygt og sikkert i bilen. Her er NAFs fem pakkeråd:

  • Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  • Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  • Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  • I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok.
  • Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr være løse i bilen.

Video: Dårlig lukt i bilen? Dette bør du skifte før ferieturen