Har du en VW Toaureg fra 2005, er det faktisk helt lovlig å trimme den uten å betale mer i avgifter. Men helt uten risiko er det ikke likevel ...
Har du en VW Toaureg fra 2005, er det faktisk helt lovlig å trimme den uten å betale mer i avgifter. Men helt uten risiko er det ikke likevel ...

Mange biler kan få ekstra krefter – uten at det koster skjorta

Dette har med alderen å gjøre.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny» -seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny

Jeg er den lykkelige eier av en VW Touareg, 2005-modell. Det er en ypperlig familiebil for oss, med god plass og imponerende framkommelighet. Mitt eneste ankepunkt mot bilen er at den er så inderlig treg. 174 hk blir alt for smått i en slik stor og tung bil.

En kompis av sønnen min, sier at vi kan trimme den og slik få mye mer effekt. Men det koster vel mye, og så er det vel ulovlig? Hilsen Gunnar, Nordland

 

Heisann Gunnar!

At en Touareg med 2,5-liters dieselmotor på 174 hk ikke akkurat drar skinnet av pølsa, kan vi nok alle være enige om. Den trenger tross alt knappe 13 sekunder på å akselerere fra 0 til 100 km/t. Du rekker å tenke mye på den tiden! 

Så problemstillingen din er nok ikke ukjent blant andre Touareg-eiere heller. Du kunne riktignok få den med bensinmotor på 3,2-liter, men det er jo ikke akkurat ideelt på en slik bil. Ei heller var det mange som kjøpte V10-dieselen på 313 hk.

Det mest interessante alternativet kom i 2006 – da den fikk V6-diesel på 220 hk. Med den blir 0-100 km/t redusert til under 10 sekunder, og du har langt mer drag på mellomregisteret.

Gratis på 10 år gamle biler

Men for å komme tilbake til spørsmålet ditt: Kompisen til sønnen din kan faktisk ha rett. Det er nemlig slik at biler som er 10 år gamle, eller eldre, kan trimmes helt uten å betale avgifter! Dette regnes fra når bilen først ble registrert i Norge. Er det snakk om bruktimport er det altså regdato i Norge som gjelder, ikke når den ble registrert første gang i et annet land. 

Det vil si at din Touareg, som er en 2005-modell, kan få et nytt og sprekere liv i år, uten at det trenger å koste skjorta.

Det er nemlig slik at tuningen i seg selv ikke er så kostbar. I alle fall ikke på biler som har turbo, og dermed er relativt lette å øke effekten på.

Les også: Slik skal du IKKE style og tune bilen din

20-25 prosent effektøkning

Det finnes flere alternative måter å gjøre det på, så her ville jeg undersøkt markedet litt før jeg bestemte meg. Det er også smart å sjekke at turboen er i god stand, for det blir dyrt hvis den ryker.

Men i utgangspunktet vil en turbomotor ved hjelp av chipping kunne øke effekten med 20-25 prosent. 

Prisene vil variere mye fra sted til sted, avhengig av hvor mye som skal gjøres. Igjen handler det om å sjekke markedet litt.

Automatgir og firehjulsdrift

Dette med nybilgaranti bortfaller, men det har jo ingenting å si på en såpass gammel bil. Det du imidlertid skal være oppmerksom på, er at automatgir og firehjulsdrift kan være ekstra sensitivt for trimming. Og akkurat som med turboen: Det er dyrt å fikse på! 

Kort sagt: Ja, du kan få mer effekt i bilen din. Og nei, det trenger ikke å kosta skjorta. Dessuten kan det bidra til lavere forbruk. Men, vær litt nøye med hvilken løsning du velger, og hvordan du kjører bilen din etter du har gjort det.

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Trimming: Kan være morsomt – og bli kjempedyrt!