Enarmede Magnus Øijord tok førerkort for lett motorsykkel i Mosjøen tirsdag. Som den første i Norge. Protesen på venstrehanda er spesiallaget, og sykkelen er utstyrt med halvautomatisk clutch. (Foto: Nils Inge Lorentsen)
Enarmede Magnus Øijord tok førerkort for lett motorsykkel i Mosjøen tirsdag. Som den første i Norge. Protesen på venstrehanda er spesiallaget, og sykkelen er utstyrt med halvautomatisk clutch. (Foto: Nils Inge Lorentsen)

Magnus (16) først i Norge

Født uten venstrearm - tok MC-lappen.

Magnus Øijord (16) besto førerprøven til motorsykkel med glans. Til tross for at han bare har ei klo til venstrehand.

– Det har vært en liten drøm å kunne kjøre motorsykkel. Ikke det at jeg er avhengig av sykkelen, men det blir ufattelig gjevt å kunne kjøre motorsykkel til og fra skolen, sier Øijord til Rana Blad.

Han er fra Mo og bor på Båsmoen. Nå er planen å bruke motorsykkelen til og fra skolen.

Besto med glans

Tirsdag kjørte han opp til førerprøven for lett motorsykkel, og sensor Arne Karlsen på trafikkstasjonen i Mosjøen var ikke i tvil om at kandidaten besto prøven – med glans.

– Han er veldig flink til å kjøre, både behandlingen av sykkelen og kjøringen i trafikken var veldig bra. Jeg tror han har trent litt, sier Karlsen etter å ha kjørt med Øijord en tur nordover langs E6 og gjennom gatene i Mosjøen.

16-åringen har hatt tett på 20 kjøretimer på motorsykkelen hos Alv Arne Vilhelmsen i BMC trafikkskole i Mosjøen, skriver Helgeland arbeiderblad.

Mangler venstrehanda

Øijord har kjørt på sin egen sykkel, en KTM exc 125 kubikk. Egentlig er det en cross-sykkel som er noe ombygd og spesialtilpasset handikappet til Øijord.

Han er født uten venstrehand, og har fått spesiallaget en protese, ei klo, som passer perfekt til handtaket på sykkelstyret.

Han kan ikke bruke clutchen på en vanlig sykkel, og fått en halvautomatisk clutch på høyresida.

Derfor gjelder også førerkortet bare for en slik spesialtilpasset sykkel med automatclutch.

– Det største problemet med hele førerkortprosessen var å få sykkelen godkjent. Men nå er alt i orden. Selv om sykkelen egentlig er beregnet til å bruke i terrenget, er den nok best på vei nå, sier Øijord.

Dysmeli

Handikappet heter dysmeli, og Øijord er med i Norsk dysmeliforening. Der er han den aller første som tar førerkort for motorsykkel.

Kjørelærer Alv-Arne Vilhelmsen har heller aldri tidligere hatt enarmede elever på motorsykkel.

– Det er banebrytende det han gjør. Han har vært kjempeflink og motivert for å få til dette. Han står ikke tilbake for noen verken når det gjelder teknisk kjøreferdighet eller trafikkforståelse, sier Vilhelmsen.

– Det var en ekstrajobb å få sykkelen tilpasset, og Magnus har hatt noen ekstra kjøretimer. Men det har egentlig gått veldig greit, sier han.

Les flere bil- og motorsaker i Rana Blads motormagasin her

LES OGSÅ: Mopedbil: Denne biltypen kan være en liten regelfelle