Magnetstativ: Kan dette virkelig være trygt?

Enkelt og billig - men duger det? Les hva Brooms bilekspert mener.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Del med Facebook-vennene dine

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei skal på fjellet i vinterferien og mangler skistativ på bilen. Jeg synes at det er litt kjedelig å kjøpe bare for den turen og en kollega har tilbudt meg å låne sitt magnetstativ som bare er å sette oppå taket. Han påstår at det er trygt og sikkert.

Jeg kan ikke helt skjønne at bare magneter er bra nok til å sikre både stativet og skiene. Har dere noen erfaring med dette? Tenker også på at det fort kan bli riper i lakken på taket og ekstra skummelt der etter som det er utsatt for regn og nedbør og ikke er å lett å holde øye med.

Benny svarer:

Hei du.

Jada – disse har jeg erfaring med. Eller rettere sagt, eks-kona mi har det. Hun kjøpte et par slike magnetfester for noen år siden og kom til meg fordi hun ikke klarte å få løsnet dem fra taket igjen.

Og det var søren meg innen enkel oppgave – de satt som om de skulle være sveiset fast. Så min beskjedene erfaring er altså at de sitter godt fast på taket. Så akkurat det tror jeg ikke du behøver å bekymre deg over.

Det finnes mange forskjellige fabrikater og typer. På noen følger det med en magnettester som skal brukes før montering. Det begrunnes med at det kan være forskjell på de magnetiske egenskapene til enkelte tak, samt at den skal også brukes som en guide for hvor på taket skiholderen skal monteres. En forutsetning er at taket er "flatt nok" og ikke buer for mye.

Jeg tror du fort vli få følelsen av om det sitter skikkelig eller ikke. På nevnte bil var det i alle fall ikke noen tvil...

Fordelen – utover det at de ikke koster mange hundrelappene, er også at de kan flyttes fra bil til bil og at man slipper å kjøpe nye hver gang man bytter bil. Jeg føler definitivt at jeg tilhører den etter hvert store gruppen som kjøper nytt takstativ hver gang jeg bytter bil – og har brukt en god bunke tusenlapper.

Min største bekymring er eventuelle merker / riper i taket. Jeg vil nok ikke gå 100 %prosent god for at det ikke blir det – selv om jeg ikke registerte noe på hennes bil, tross hyppig bruk etter hvert.

Det er jo en selvfølge at det godt rengjort der magnetene festes. Hadde jeg hatt en ny og dyr bil derimot, så tror jeg nok at jeg hadde betenkt meg for å bruke disse på grunn av ripe-faren og heller investert i ordentlige skistativ.

Ønsker deg god fjelltur!

Les også: Er dette verdens dyreste ”jernstenger”?

Del med facebook-vennene dine


Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: