Kroppen er en kjeledress med stuffing, hodet er laget av en fotball og 'laserpistolen' er egentlig en varmluftpistol. Men på litt avstand er ikke det så lett å se. Foto: Privat.
Kroppen er en kjeledress med stuffing, hodet er laget av en fotball og "laserpistolen" er egentlig en varmluftpistol. Men på litt avstand er ikke det så lett å se. Foto: Privat.

Mads var lei av råkjøring forbi gården...

Og da tok han saken i egne hender.

Hva gjør du når bilene suser forbi gården din, og mange ikke bryr seg om fartsgrensen?

Mats Urban Bergstrøm fra Langeland utenfor Mandal har opplevd akkurat det, og ble etter hvert temmelig oppgitt. Så oppgitt at han bestemte seg for å gjøre noe med saken. Og det har vakt oppsikt.

Flere lokalaviser har skrevet om stuntet hans, og politiet har til og med sendt ut bilde av det hele på Twitter.

Høyst hjemmelaget

Hva er det så Mads har gjort?

– Jo, jeg bestemte meg for å lage en dukke som jeg satte opp i veikanten. Den er høyst hjemmelaget og iført en gul refleksvest. Men den har vist seg å være effektiv, smiler Mads.

Det som – i alle fall på litt avstand – kan se ut som en politimann med laserpistol, har nemlig fått mange bilister til å bremse opp og senke farten den siste uken.

– Det kan være som å kaste tusenlapper på peisen

50-sone og gårdstun

– Jeg merket det spesielt godt den første kvelden, da var det mange som kjørte langt mer forsiktig forbi gården, forteller Mads.

Etter at E39 ble stengt i området, har han opplevd en kraftig trafikkøkning forbi sin eiendom.

– Det må jeg naturligvis bare godta, folk må jo få komme seg fram. Det jeg reagerer på, er at mange kjører altfor fort, selv om dette er en 50-sone og det er merket med "Gårdstun", sier Mats som selv har unger på fem og syv år.

– Jeg er nok ikke drømme-sjåføren til UP...

Positiv respons

– Har du fått mye respons på dette stuntet?

– Ja, det er har blitt mye snakk om dette i nabolaget, og mitt inntrykk er at alle er positive. Det handler jo om å få ned farten, det er positivt for alle som bor her, mener Mads.

– Du er ikke redd for at politiet vil mislike dette?

– Nei, og jeg har ikke hørt noe fra dem heller. Det ville virkelig overraske meg om de bruker tid på dette, når de tydeligvis ikke har tid til å komme ut og selv kontrollere hvor fort folk kjører.

UP liker det ikke

Til lokalavisen Lindesnes, sier distriktsleder Øystein Krogstad i UP at de er lite begeistret for påfunnet.

– Dette kan jeg spare min begeistring for. Det er opp til UP og politiet å ta seg av trafikk-kontroller og den generelle trafikksikkerheten, ikke innbyggerne. Da kan vi heller intensivere kontrollene. Den kan dra oppmerksomheten bort fra veien. Hvis alle skal kikke på den dukken og irritere seg over den, kan det fort skje ulykker, sier UP-sjefen, til Lindesnes.

LES MER: Slik reagerte politiet på "lurekontroll"