Batteri med voltmeter
Batteri med voltmeter

Må jeg bytte batteri hvis det har vært flatt en gang?

Ellen glemte kupelyset på - og tømte det helt nye bilbatteriet sitt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Ellen spør:

Hallo Broom-Benny! Nå håper jeg at du kan spare meg for en kjedelig utgift. Jeg kjøpte nytt batteri til bilen etter jul da det ble så kaldt. Det jeg hadde var 6-7 år gammelt og da fant jeg ut at det var bedre å være føre var. Men så var jeg så uheldig/dum at jeg glemte kupelyset på inne i bilen i omtrent et døgn. Da var det helt flatt igjen.

Jeg fikk hjelp av nabo med startkabler, og dro på bensinstasjonen for å kjøpe en billig lader. Der sa det at det egentlig ikke var noen vits. Hvis batteriet først har vært helt tomt nytter det ikke å lade det opp igjen, det vil ikke bli helt bra igjen. Derfor råder de meg til å kjøpe nytt batteri igjen. Kan det virkelig være sånn. Kjenner ingen som kan dette, så jeg håper du har muligheten til å svare meg!

Her får du mange gode råd - slik gjør du bilen vinterklar

Benny svarer:

Hei Ellen! Tror jeg har gode nyheter til deg. Dette høres nemlig litt for bombastisk ut. Et moderne batteri skal tåle å gå "tomt" noen ganger uten at det dermed blir ødelagt for alltid.

Skjer det flere ganger, vil det nok svekkes og kanskje ikke få like høy maksverdi som det opprinnelig hadde. Men en gang tåler det absolutt!

Anbefaler at du kjøper batterilader og lar den stå og jobbe til batteriet ikke tar imot mer. Dette kan du gjerne gjenta av og til og særlig i svært kalde perioder. Jeg anbefaler også at du er litt forsiktig med å bruke allverdens strømkilder når du er ute på småturer. Vifte på fullt, varmetråder og varmeseter - det drar mye. En skikkelig langtur innimellom er også bra. Lykke til med det batteriet du har!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her