STRAFFET SEG: Forsikringskunden hadde en Porsche som skal ha vært 'trimmet til maks'. Det sa vedkommende imdlertid ikke noe om til forsikringsselskapet... Illustrasjonsfoto.
STRAFFET SEG: Forsikringskunden hadde en Porsche som skal ha vært "trimmet til maks". Det sa vedkommende imdlertid ikke noe om til forsikringsselskapet... Illustrasjonsfoto.

Løy om Porsche-trimming – det ble rådyrt

Måtte dekke hele skaden selv.

Det trenger hverken være vanskelig eller dyrt å hente ut mye mer krefter fra motoren i bilen din. Men dette kan samtidig få noen konsekvenser.

Derfor er det også pålagt at trimming skrives inn i vognkortet og at det blir oppgitt når du tegner forsikring.

Jukser du med dette, da kan det fort bli veldig dyrt. Som en Porsche-eier nylig har erfart.

Tar en stor sjanse

Han fikk motorhavari ute på en kjøretur. Og så viste det seg at han ikke hadde oppgitt til forsikringsselskapet at motoren var trimmet til 600 hestekrefter.

– Vi har flere saker med motorskader som skyldes trimming eller andre endringer som påvirker motoren. Derfor er det viktig å opplyse om dette når du kjøper bilforsikring, ellers risikerer du at skadene ikke dekkes, sier Lisa Cathrin Olsen, talsperson for forsikringssvindel i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Vegvesenet anslår at titusenvis av biler i Norge er ulovlig trimmet.

Det kan være morsomt – og bli kjempedyrt

REGLER: Det kan være fristende å få enda mer krefter i bilen sin. Men da er det også noen regler som må følges.
REGLER: Det kan være fristende å få enda mer krefter i bilen sin. Men da er det også noen regler som må følges.

Fikk tips

I 2019 kjøpte kunden en Porsche med 560 hestekrefter til 1,6 millioner kroner. Da forsikringsavtalen skulle inngås, sa kunden at kjøretøyet var i original stand, og ikke trimmet eller ombygget.

To år senere meldte kunden inn en motorskade på bilen, etter at den hadde fått motorstopp på veien. Fremfor å sende bilen på verksted, tok kunden, som var utdannet bilmekaniker, med bilen hjem. Der skal kunden angivelig ha fjernet sporene fra trimmingen.

– Vi mottok tips om at kunden skal ha trimmet bilen «til maks». Undersøkelsene vår avdekket at dette var tilfelle, og vi avslo kravet. Kunden var ikke enig i dette, og saken endte i retten, forteller Olsen, i en pressemelding.

Slik styler og tuner du IKKE bilen din

Blir dyrere for alle

I retten ble det konkludert at bilen var trimmet og at kunden hadde holdt tilbake informasjon om dette både ved kjøp av forsikring og ved innmelding av skade. Det endte med at Porsche-sjåføren måtte dekke hele skaden selv, i tillegg til å betale 85.000 kroner i saksomkostninger til Fremtind.

Fremtind avdekket svindel for om lag 130 millioner kroner i 2022. I snitt ligger svindelsakene på livsforsikring på millionbeløp, mens tilfellene innenfor skadeforsikring ligger på rundt 200.000 kroner.

– Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre, sier Olsen.

Tilbyr trimming – men har ikke lov til å gjøre det

Video: Se hva Porsche har funnet på her!

d