Når skal Jens Stoltenberg designe en bil? (Foto: Sabri Elmhedwi, Scanpix)
Når skal Jens Stoltenberg designe en bil? (Foto: Sabri Elmhedwi, Scanpix)

Libyas leder designer bil

Muammar Gaddafi feirer 40 år ved makten. I den anledning har han designet "verdens sikreste" bil.

Vi må få lov til å si at dette ikke er en veldig pen bil, men den har sine gode sider. Den kan blant annet kjøre hundrevis av kilometer på flatt hjul. Praktisk hvis du skulle få en punktering mens du forserer Libyas enorme ørken.

Muammar Gaddafi har vært svært delaktig i designet av bilen, og ønsket en ultrasikker bil som var glatt som en rakett. Det var også viktig at det ble brukt materialer fra Libya, som marmor og skinn. Den endelige hånden på verket er det designfirmaet Tesco fra Italia som står for.

Libysk rakett

Fire personer får plass i myke skinnseter. (Foto: Sabri Elmhedwi, Scanpix)
Fire personer får plass i myke skinnseter. (Foto: Sabri Elmhedwi, Scanpix)

Bilen heter Saroukh el-Jamahiriya, som betyr Libysk rakett. Og det er Gaddafis andre "rakettbil." For ti år siden fikk han nemlig designet en veldig lik bil for å feire 30 år ved makten. Da kalte Libya den verdens sikreste bil, og denne kan vel ikke være noe dårligere...

- Oppfinnelsen av verdenes sikreste bil er et bevis på at den Libyske revolusjonen er bygget på menneskets lykke, sier en talsmann til Autoblog.

I følge BBC skal den produseres på en ny fabrikk i Tripoli og er utstyrt med kollisjonsputer, et "elektronisk forsvarssystem", og støtfanger som kollapser ved kollisjon.

Utover den imponerende sikkerheten og det friske designet er det en komfortabel bil for fire. Og en 3-liters V6er bør sørge for at det går unna. Det er egentlig bare én ting vi lurer på. Hvem blir norsk importør?

Muammar Gaddafi har designet
Muammar Gaddafi har designet