Lexus RX300: Nå har luksus SUV-en blitt billig

Fortsatt "verdens beste bil" når den nærmer seg 15 år?

Høy byggekvalitet kjennetegner Lexus modellene   det gjelder også første generasjon av RX serien.Men når bilene trekker på årene, må man også her regne med påkostninger.
Høy byggekvalitet kjennetegner Lexus modellene det gjelder også første generasjon av RX serien.Men når bilene trekker på årene, må man også her regne med påkostninger.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har et spørsmål fordi vi er på jakt etter en ny bil nummer to. Trenger firehjulstrekk og god plass da denne skal brukes til å kjøre unger til og fra, og dels på dårlig brøyta veier og startet med å se etter stasjonsvogn før vi fikk tips om å se etter Lexus RX300 i første utgave.

Har sett på flere 98/99-utgaver som ligger til salgs for rundt 150.000 kroner. Da har de gått en godt stykke men forstår at dette skal være omtrent evighetsmaskiner som det aldri er noe tull med. Det jeg lurer på er om det også gjelder når de nærmer seg å bli 15 år gamle eller om det er skummelt da? Vet du ellers noe om denne

Benny svarer:

Hei Øyvind! Skal du ha en forholdsvis rimelig SUV med mye utstyr og premium-følelse – så er slett ikke en RX300 noe dumt valg! I tillegg har jo disse bilene en bortimot legendarisk kvalitet og driftsikkerhet.

De vant stort sett alt som var av kvalitetsundersøkelser og kundetilfredshetsundersøkelser for noen år siden.

RX bygger i utgangspunktet på samme plattform som Toyota Camry – som også er veldig gode biler. Min teori er at kvaliteten generelt fortsatt er noe høyere enn gjennomsnittet på tilsvarende biler fra samme tid, men på den annen side - man kan ikke kjøpe en 12 – 13 år gammel bil som har gått 150 000 kilometer og forvente et 100 prosent problemfritt bilhold.

Slitedeler som bremser, forstilling, dynamo etc. må man være forberedt på at kan by på noe påkost framover. Men trolig godt under det en Volvo, Audi eller BMW fra samme tid vil kreve.

Som vanlig gjelder det å finne en pen og velholdt bil av arten med god servicehistorikk og gjerne med en fersk EU-kontroll. Jeg tror nok også at mange av Lexus-eierene var godt voksne og bemidlede mennesker som tok godt vare på bilene sine.

Tenk også over at bruktimport fra USA var ganske vanlig på disse. Jeg vil anbefale deg å forsøke å finne en bil med europeiske spesifikasjoner – da disse ansees for å være mer kurante. V6-bensinmotoren er også litt tørst. Disse bilene er fra tiden da Lexus ikke var blant de mest miljøvennlige. Til gjengjeld er den ganske sprek. 0 – 100 km/t går unna på 9,2 sekunder, om jeg ikke husker feil...

Alderen begynner så smått å gjøre seg bemerket, men alt i alt så synes jeg dette høres ut som en ”midt i blinken-bil” for deg og jeg er ikke redd for å anbefale kjøp, om du følger de enkle rådene som er beskrevet her.

Ønsker deg lykke til med fin og litt annerledes bil.

SUV med minst feil og problemer: Her er de 10 beste

Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Slik skifter du eksosanlegg selv:

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: