Slik ser Lexus SUVen ut i konseptversjon, ingen tvil om at Lexus gjerne vil skille seg ut her!
Slik ser Lexus SUVen ut i konseptversjon, ingen tvil om at Lexus gjerne vil skille seg ut her!

Lexus LF-NX: Nå kan de få det store gjennombruddet i Norge

Lexus kommer med helt ny SUV - se de første bildene:

Lexus har bygget seg ganske forsiktig opp på det norske markedet - lenge var det de tre generasjonene av SUV-en RX som sto for mesteparten av salget.

Så fikk de endelig Golf-rivalen CT 200h for et par år siden. Dermed kunne Lexus appellere til helt nye kjøpegrupper - noe som fort ble merkbart på salgsstatistikkene.

En virkelig volumodell har de likevel manglet - og den kommer sannsynligvis nå. I form av en kompakt SUV.


Stor bilklasse

Lexus har akkurat sluppet de første bildene av den nye bilen, som foreløpig går under navnet LF-NX Concept.

Her går de inn i en av de største bilklassene. Lexusen skal konkurrere direkte mot biler som Audi Q3 og Range Rover Evoque - men også utfordre BMW X1/X3 og Mercedes GLK.


Test Lexus GS 450h: Bilen konkurrentene bør frykte

Lexus kompakt SUV fra siden
Lexus kompakt SUV fra siden

Kloner plattformer

Vi har tidligere skrevet om denne bilen og spekulasjoner rundt hvor mye av teknikken den vil dele med RAV4 fra søstermerket Toyota.

Lexus er det eneste bilmerket som har en full hybrid-modellseire. Det har de tenkt å fortsette med. Derfor kan ikke en ny og mindre SUV utelukkende bygge på Toyota RAV4-plattformen, som kanskje hadde vært naturlig. Den leveres nemlig ikke som hybrid. Etter det vi erfarer finnes det heller ikke planer om det på generasjonen som nettopp har blitt lansert.

I stedet kloner Lexus plattformen fra den nye Lexus IS 300h og Toyota RAV4. Dermed får de både firehjulstrekk og en hybrid-drivlinje. Samt at de sparer penger på utviklingen.

Lexus RX400h: LES OGSÅ: Er dette verdens beste brukt-SUV?

200 hestekrefter

Bensinmotoren vil sannsynligvis være den nye 2,5-literen med fire sylindere som får drahjelp av en elektromotor ved behov.

Samlet effekt er forventet å ligge på ca. 200 hestekrefter, og som sine andre Lexus-søsken vil utslippsnivået være lavt og utstyrsgraden og driftssikkerheten ikke bare høy, men svært høy.

Lexus kompakt SUV interiør
Lexus kompakt SUV interiør

"Urban crossover"

Selv sier Lexus fint lite om bilen som skal debutere på bilutstillingen i Frankfurt om noen dager.

De omtaler den imidiertid som en "urban crossover", her er det neppe grunn til å forvente 4x4-system tilpasset offroadkjøring. Men i denne klassen er da også gode kjøreegenkaper på landevei langt viktigere for de fleste kjøperne.


LES TESTEN: Et av de tryggeste nybilkjøpene du kan gjøre


Lexus kompakt SUV rett forfra
Lexus kompakt SUV rett forfra

Futuristisk interiør

Interiøret skal gjenspeile det skulpturelle eksteriøret, med et førerorientert miljø. Dashbordet er tydelig inndelt i en øvre og nedre sone. Lexus lover intuitiv integrasjon med bilens teknologi som også inkluderer en ny Remote Touch Interface (RTI) med touchpad for enklere bruk.

Foreløpig seg det riktig så futuristisk ut, vi tipper denne delen av bilen kommer til å bli tonet ned endel når den kommer så langt som til produksjonsklar modell.

To fra samme produsent - dette er et SUV-dilemma

Hekken på konseptbilen er ikke riktig like radikal som fronten - men det er nok grunn til å vente et litt mer forsiktig uttrykk her også.
Hekken på konseptbilen er ikke riktig like radikal som fronten - men det er nok grunn til å vente et litt mer forsiktig uttrykk her også.


Les vårt førsteinntrykk av helt nye Lexus IS 300h her: