MÅ AVTALES: Skal bilen prøvekjøres ut over det som er normalt ved verkstedbesøk, må dette avtales med kunde på forhånd. Illustrasjonsbilde.
MÅ AVTALES: Skal bilen prøvekjøres ut over det som er normalt ved verkstedbesøk, må dette avtales med kunde på forhånd. Illustrasjonsbilde.

Leverte bilen på verksted – mekanikeren brukte den privat

– Ikke greit. Finn deg et annet verksted, sier Broom-Benny.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I " Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Hei Benny. Jeg sitter i ei lita klemme og vet ikke helt hva jeg gjøre. Jeg leverte bilen min på verkstedet til forhandleren jeg kjøpte bilen fra for å få skiftet dekk og få fikset et instrument i dashbordet.

Dette er nå godt over tre uker siden og jeg får ingen oppdateringer fra mekaniker og han tar ikke telefonen når jeg ringer. Dette gjorde at jeg dro til verkstedet for å høre hvordan de lå an med reparasjonene.

Fikk da beskjed om at det tar lengre tid enn forventet på grunn av feil deler osv. Det jeg imidlertid ikke forventet å høre var at mekanikeren har brukt bilen min til og fra jobb de siste tre dagene.

Jeg forstår at bilen prøvekjøres når den er inne på verksted, men å bruke den privat kan da ikke være vanlig praksis? Som eier er jeg jo ansvarlig om noe skjer. Er dette bare ufint, eller også ulovlig?

Benny svarer:

Såpass ja. Jeg forstår godt at du stusser på dette og lurer på hva du skal gjøre!

Det jeg selv hadde gjort er å hente bilen fra dette verkstedet umiddelbart. Dette er overhodet ikke greit. Ingen oppdateringer fra verksted, at de ikke svarer på telefon – og ikke minst at bilen din brukes til privatkjøring, uten at det er avtalt – er mildt sagt ikke greit.

Et slikt verksted hadde jeg hatt null tillit til. Jeg har selv i min tid i bilbransjen brukt kundebiler til og fra jobben, for å prøvekjøre / feilsøke og slike ting. Men aldri uten samtykke fra kunden.

For selvfølgelig må biler prøvekjøres innimellom. Noen ganger ganske mye også, særlig ved periodiske feil som dukker opp bare innimellom. I slike tilfeller avtaler man alltid med kunden på forhånd. Aller helst skriftlig.

PRØVEKJØRING: Å prøvekjøre biler både før og etter verkstedjobber er vanlig.
PRØVEKJØRING: Å prøvekjøre biler både før og etter verkstedjobber er vanlig.

Les også: Bilmekanikeren skulle bare ta en prøvetur med Ferrarien ...

Finn et annet verksted

Å bruke en kundebil til og fra jobben uten samtykke fra bileier, er i beste fall ufint. Om det er ulovlig tør jeg ikke si. Men akseptabelt er det ikke. Jeg vet om tilfeller der et verksted ble dømt til å betale erstatning til kunden i et lignende tilfelle. Da hadde bilen blitt kjørt 60 mil, var tilgriset utvendig og innvending pluss at personlige eiendeler hadde kommet bort.

Slike tilfeller er det håndverkertjenesteloven som regulerer. Loven stiller krav til arbeidets fagmessige utførelse, tidsramme og pris.

Mitt råd til deg blir uansett å finne et annet og mer seriøst verksted enn det du bruker nå. Det tror jeg ikke er vanskelig ...

Lykke til med å få fikset bilen.

Les også: Leverte BMW på verksted – de brukte den til å flytte campingvogner

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Video: Så enkelt bytter du bremseklosser på bilen selv